Великобритания пред „фундаментални“ промени в банковия сектор

Британските банки и техните клиенти с интерес очакват изхода от съдебно дело на Високия съд в Обединеното кралство, предава ВВС. Решението на съдиите ще уточни законни ли са наказателните такси за клиентите, превишили кредитния си лимит.

Службата за честна търговия (OFT) във Великобритания заведе дело срещи седем банки в Обединеното кралство. Обвиненията са, че наложените наказателни плащания са „нечестни”. Банките обаче обявиха, че не са действали в разрез с нито един закон. „Ние постъпваме коректно и законно”, е позицията на Британската банкерска асоциация.

Ако загубят делото, банките ще се лишат от източник на средства, който им осигурява 10 млн. паунда на ден, сочат данните на OFT.

Решението на съда може да предизвика безпрецедентна вълна от подадени искове, коментира още ВВС. Хиляди клиенти на банките могат да получат половин милиард паунда, ако съдът реши, че наказанията за просрочен кредитен лимит са „нечестни и незаконни”.

Глобата, които налагат банките, ако сметката на клиента им е „на червено” или бъде издаден чек без покритие, надхвърля 30 паунда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *