Версия на Уолстрийт ще отвори врати в Катар

Своя версия на американския финансов център Уолстрийт ще създадат деловите кръгове в Катар. Явно докато светът се чуди как беше определено за домакин на световното по футбол през 2022 година, малкото емирство ще се опита да стане и притегателен финансов център.
Юсуф Мохамед ал Джайда, ръководител на Катарския финансов център (Qatar Financial Centre – QFC), уточни, че от средата на 2017 година компаниите, включително и неговата, ще се преместят в занемарения досега квартал Мшейреб, в столицата Доха. Явно се очаква опит на емирството да конкурира другият емират – Дубай, построявайки обособен финансов център и около него търговски район, в който ще има също така и луксозни жилища и исторически музеи.
Шефът на Катарския финансов център акцентува на специална среща с медиите вчера, че целта на този ход е да бъде повишена финансовата позиция на Катар и да бъде създадена в Доха „версия на Уолстрийт и на Канари уорф (в Лондон)“.  По думите му новият финансов център ще е част от ангажимент в подкрепа на усилията на Катар да диверсифицира източниците си на приходи. Икономическото състояание на държавата също се влоши от силния спад на петролните котировки на пазарите.
Проектът „Мшейреб“ ще се простира върху площ от 300 000 квадратни метра, като разходите за разработването му се оценяват на над 4,5 милиарда евро.
Ръководителят на Катарския финансов център, помещаващ се в момента в централната част на Доха, се надява, че преместването му ще има ефекта на доминото при останалите дружества, включително и Катарската фондовата борса.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *