Висшата власт у нас декларира имоти и пари

Висшата власт в България – на най-високите държавни длъжности в нашата страна, е подала нужните документи /според тях/, а Сметната палата публикува декларациите им за приключилата финансово  2015 година.

Сметната палата публикува общо 359 встъпителни и 264 финални имуществени декларации на лица,  заемащи висши държавни и други длъжности, подадени в периода от 21 юни до 30 декември 2016 г., по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности.Декларации в законоустановените срокове за периода от 21 юни до 30 декември 2016 г. не са подали 19 задължени лица. Съгласно Закона встъпителните и финалните декларации трябва да се подадат най-късно до един месец след встъпване или освобождаване от длъжност.

Публикацията може да бъде намерена на интернет страницата на Сметната палата, в „Регистър на лица, заемащи висши държавни длъжности”. След влизане в регистъра се кликва на „Публикуване в края на годината“, „За 2016 година“.

От публикуваните данни става ясно, че председателят на парламента Цецка Цачева има банков влог от близо 32 хил. лева от заплати и наем. Министър-председателят в оставка Бойко Борисов декларира едва  5500 лева, натрупани от лихви. Президентът Росен Плевнелиев е заявил влог от над 350 хил. лева от заплата и продажба на ценни книжа. Вицепрезидентът Маргарита Попова е с подадена, но непопълнена декларация поради липса на каквото и да е било за деклариране. Лютви Местан също не е декларирал нищо придобито през годината. Депутатът от ДПС Делян Пеевски пък е декларирал дялове в няколко дружества и е посочил дивиденти и доходи от земеделие за 1,1 млн. лева. Цветан Цветанов нямал нищо за деклариране, Корнелия Нинова е заявила наследствена къща с двор в Северна България и два стари автомобила Ситроен.

Главният прокурор Сотир Цацаров е спестил от заплати и наеми повече от 117 хил. лева. Шефът на БНБ Димитър Радев е декларирал над 100 хил. лева на влог и 216 хил. от пенсия и обезщетения от Международния валутен фонд, където работеше, преди да бъде повикан и назначен на мястото на Иван Искров  като гуверньор на Националната банка.

Важно уточнение: Публикацията съдържа цялостна информация за всички  имуществени декларации, подадени през 2016 г. пред Публичния регистър. В нея се включват и декларациите, които са подадени до 30 април 2016 г. и бяха оповестени на интернет страницата на Сметната палата на 20 юни 2016 г.  При отваряне на конкретна декларация на лице, в заглавието й е посочена „дата на встъпване/освобождаване от длъжност“, като за новопубликуваните сега декларации тази дата е от периода между 21 юни и 30 декември 2016 г. В случаите на неподаване на декларация от лицата, попадащи в обхвата на закона, Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“. Резултатите от извършените последващи ревизии от Националната агенция за приходите се публикуват в раздел „Публичност на имуществото” – Отговори от НАП, на интернет страницата на Сметната палата.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *