Високите ренти вдигнаха цените на обработваемите площи

В сравнение с миналата година декар обработваема земя е поскъпнал със 100-150 лева. В отделни землища в началото на 2011 г. цената на декар се е покачила дори с 200 лева. В региона вече трудно се намират големи парцели дори по 50 декара, обичайно се продават по 15-20 до 40 декара.
За първи път притежателите на земеделски парцели получават толкова висока рента. След благодатната селскостопанска година с високи добиви и изкупни цени на продукцията в Каварненско масово взеха по 50 лева, в Балчик – по 55-60 лева рента за декар, посочва за БТА управителят на фирма „Имоти консулт“ Диана Кацарова. По думите й рентата става ключов фактор при определяне цената на земята.
Ако преди години арендатори правеха каквото си искат, сега са притиснати да възмездяват собствениците, защото натрупат ли задължения, няма да получат евросубсидии, коментират брокери. В някои райони до края на март стопаните са получили дори на два пъти рента. Земеделска кооперация „Черно море“ в Балчик, която е сред лидерите в селскостопанското производство, е раздала на собствениците на дялов капитал по над 100 лева за декар, посочват от агенции за недвижими имоти.
Кандидат-купувачите на земеделска земя първо и най-често питат каква рента са взели собствениците през предходната година.Тази пролет декар чернозем в община Балчик, където търсенето е най-голямо, достигна 700-850 лева. Има отделни сделки и за 900 лева за по-големи парцели край селата Царичино, Соколово, Сенокос, посочва за БТА председателят на регионалното сдружение Павлина Тодорова.
Край Генерал Тошево, където земята е особено богата на хумус, цените са в порядъка до 800 лева. В Добричката селска община, която разполага с най-много обработваеми площи, земята е поскъпнала до 750-800 лева за декар. Масово купувачи „се редят на опашка“ при цени 600-650 лева.
Всички цени над 1 000 лева за декар са спекула, смята Тодорова, която е и управител на фирма“Престиж-П“. По думите й купувачите обичайно правят сметка колко да платят, като искат да си върнат инвестицията до 10-15 години с получаваната рента в този срок.
Има собственици, които предлагат парцели за 1 500-2 000 лева за декар, на каквато цена вървяха терените за изграждане на ветроенергийни паркове. След промяната в законодателството търсенето на обработваема земя за такива цели вече почти няма, ниви се купуват изключително за земеделски нужди, каза за БТА шефът на браншовата организация.
Новост са офертите за имоти по пътя Добрич-курорта“Албена“, Добрич-Балчик и край Генерал Тошево за овощни градини. За насаждения от сливи, ябълки, лешници се търси достъп до път и до вода за напояване, което може да оскъпи имота до 1 000 лева за декар.
Все още се търсят дворни места в регулация от 4-6 декара за изграждане на фотоволтаични паркове. Купувачи са готови да броят по 10 000-12 000 лева за селски дворове в близост до гора за разполагане на пчелни кошери.
Най-големите играчи на пазара на земя продължават да са арендаторите, които обаче не купуват на всяка цена, а подбират много внимателно, каза за БТА управителят на фирма“Жо-Си-Ем“ Силвия Колева. Според нея пари в чернозема влагат и българи, които са работили в чужбина и разполагат със свободни финансови средства. Много хора вече предпочитат вместо да внасят пари на влог или да купуват апартаменти да инвестират в земеделски имоти. Сред продавачите най-активни са фондовете, но със собствеността се разделят и граждани, които не могат да обслужват банкови кредити, събират средства за лечение или са притиснати от други нужди, коментират от фирмата.
В по-дългосрочен план земята ще поскъпне, каквато е тенденцията и с хранителните продукти в световен мащаб, смята председателят на регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти. Брокери посочват, че ценовите равнища в България все още са далеч от европейските „етикети“ на обработваемата земя.
Ако настъпят промени в законодателството и се въведат данъци за земеделската земя, каквито се плащат за всяка недвижима собственост, парцелите може и да поевтинеят, не изключва управителят на „Жо-Си-Ем“. От фирмата са категорични, че с оглед на конюнктурата не е възможно до края на годината един декар да достигне 1 000 лева.
С настъпването на пролетта арендаторите заделят финансови средства за семена, за торове, за предстоящите полски работи. Следващият пик в търсенето на земя се очаква след края на лятото, най-вероятно през октомври-ноември, когато ще постъпят първите свежи пари от продажбата на земеделска продукция, пояснява Павлина Тодорова. Тепърва обаче ще се разбере дали новата селскостопанска година, която започна с по-малко валежи, ще бъде плодородна като миналата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *