Високотехнологична компания е готова да се бори с коронавируса с мощни UV-C лъчи

Българската високотехнологична компания „Алтерко Роботикс“ разработва два нови продукта, които ще помогнат в борбата срещу вирусите, включително COVID-19, съобщиха от компанията.С помощта на мощни ултравиолетови /UV-C/ лъчи те могат да унищожат до 95 на сто от бактериите и вирусите във въздуха. Фирмата планира да дари първите 10 устройства на Националния оперативен щаб, за да бъдат използвани в болниците като помощ в борбата с COVID-19 у нас.
Уредът Shelly PURE е подходящ за домашна и офис употреба. Управлява се през мобилен телефон и използва две технологии за почистване на въздуха: HEPA филтър за частици по-големи от 0.3 микрона и бактерицидни UV-C лъчи за унищожаване на вируси и бактерии. Всички изследвания до момента показват че UV-C лъчите успяват ефективно да унищожат почти всички вируси и бактерии, както и COVID-19.
Използването на такива устройства досега се считаше за опасно поради две причини: UV-C лъчите могат да предизвикат рак на кожата, а устройствата който ги излъчват, създават и озон, който в малки количества помага за дезинфекцията, но в по-големи е отровен. Уредът обаче, е напълно безопасен за употреба,твърдят от компанията. Той използва LED технология, като UV-C лъчите се създават в специален реактор от алуминий, който не допуска те да достигнат до кожата или очите на човек, и в същото време не се произвежда озон.
Wi-Fi технологията позволява устройството да се управлява директно от мобилния телефон на потребителя, както и на него да се получава информация в реално време за температурата, влажността и замърсеността на въздуха в помещението. Потребителите могат също предварително да настройват графици на включване и изключване на уреда. Той е съвместим с операционните системи Android и iOS, както и с популярните гласови асистенти Amazon Alexa и Google Assistant.
Shelly AIR e професионалната версия на Shelly PURE, която работи на същия принцип, но мощността е два пъти по-голяма. Устройството е изработено от 98 процента алуминий и може да бъде монтирано в градския транспорт, складове за храни, офиси, болници, като продуктът позволява лесна модификация според изискванията на различните помещения.
Плановете на „Алтерко Роботикс“ са Shelly AIR да бъде пуснат в производство до 2 седмици, а Shelly Pure да бъде на пазара през май месец.
След седмица компанията ще представи и собствено решение за безопасно дезинфекциране на различни предмети и продукти. То ще може да се монтира в помещение или склад и поставените вътре предмети ще бъдат дезинфекцирани в рамките на минути. Подобна технология се използва отдавна в различни болници, а в Китай такова решение е налично в градския транспорт. Устройството, което компанията ще предложи, обаче, ще може да бъде използвано от всяко домакинство при съблюдаване на мерки за безопасност.

 

Христо ВОДЕНОВ – БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *