„Власт, народ, печалби“ на Джоузеф Стиглиц излезе на български

„Власт, народ, печалби“ е новата книга на Джоузеф Стиглиц – американски икономист и професор в университета „Колумбия“, носител на Нобелова награда в областта на икономическите науки (2001 г.), която е вече на българския пазар. 

Книгата излезе пред 2019-а година на английски език. 

Авторът поставя въпроса защо въпреки огромния икономически ръст от последните десетилетия доходите на една голяма част от американците почти не са се повишили, а в някои отношения животът им се е влошил. Стиглиц посочва икономическото неравенство и силата на монополите като основните проблеми на съвременния капитализъм, информира bnr.bg.

Свободен ли е наистина свободният пазар? Има ли интерес едрият бизнес от истинска конкуренция? Как една голяма компания може да надиграе системата и да унищожи всяка конкуренция още в зародиш? Равнопоставени ли са работници и работодатели? Джоузеф Стиглиц отговаря на тези въпроси, като основава тезите си на огромен обем от данни, за да покаже как съвременният капитализъм има нужда от реформа не по-малко от капитализма след края на Голямата депресия

iskrata.bg

Според него една мащабна програма от разумни реформи, подобни на реформите на Теодор Рузвелт и Франклин Д. Рузвелт, би могла не само да спаси системата, но и да доведе до нова епоха на благоденствие и икономически растеж, в която пазарите и високите технологии работят в интерес на обществото, а не против него.

Власт, народ печалби" - прогресивен капитализъм за ерата на ...
 „Стиглиц започва с анализ на нивата на доходите и как те не се увеличават в последните 60 години в САЩ на фона на общия ръст на богатството. Особено стряскаща е тази новина в сравнение с Китай, който в същия период от време е успял да измъкне 760 милиона души от бедността“, каза пред БНР икономистът и политолог Вера Карабашлиева.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *