Внесоха в НС увеличението на пенсионната възраст от 2012 г.

Промените касаят ускоряване на пенсионната реформа с мерки – промяна във възрастта за пенсиониране от 1 януари 2012 г. с 1 година за категориите 3, 2 и 1, както и удължаване на повишаването във възрастта от 2015 г. с по 4 месеца всяка година. Ще бъде увеличена и минималната пенсия от 136 на 145 лв.
Нищо не налага увеличаването на възрастта за пенсиониране от догодина с една година, заяви депутатът от „Коалиция за България“ Драгомир Стойнев.
От своя страна Стоянова коментира: „Решението и отговорността за пенсионната реформа е на управляващите“. Тя добави: „Тристранката е консултативен орган на правителство, работодатели и синдикати. Те доста активно водиха диалог в началото на тази година и през миналата. Обсъждани са всякакви варианти. Решението и отговорността е на управляващите, на правителството и на парламента. Няма нарушение на Конституцията. Това, което се внася като промени, е в Кодекса за социалното осигуряване и е изцяло в прерогативите на парламента“.
Припомняме ви, че насрочената за днес среща между социалния министър Тотю Младенов и предствители на работодателите и синдикатите беше отложена отново за понеделник.
Социалните партньори трябва да седнат и обсъдят мерките за осигуряване на устойчивост на пенсионната система. Очакваше се да бъде сформирана експертна група, която да подготви следващото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *