Войната на стандартите засега е без победител

Съперничеството между форматите съвсем не е ново явление. Може да се каже, че и остарелите вече DVD „израснаха“ върху същия конфликт. В съревнованието между Multimedia Compact Disk на Sony и Philips и Super Density Disk на Toshiba, Hitachi, Matsushita Electric спечели последният. Загубилите се задоволиха с правото си на корекции, което доведе до подобряване на качеството и смяна на името.

Нещо подобно става и сега. Ясно е, че рано или късно CD и DVD ще останат в миналото, както и че разработваните сега формати няма да съжителстват мирно помежду си. Доказателство за това е фактът, че големите медийни и компютърни компании побързаха да заявят „на чия страна са“. Така се оформиха два лагера. В този на поддържащите Blu-Ray формата са Sony, LG, Hewlett-Packard, Dell, Mitsubishi, Panasonic, Philips, Samsung, Apple и Sun Microsystems. През септември стана ясно, че от другата страна на „барикадата“, до Toshiba, Sanyo и NEC, които разработиха HD-DVD, застават и компютърните гиганти Intel и Microsoft.

Може би най-важният коз в битката ще е тежката дума на гигантите от киноиндустрията, които ще използват най-активно новите носители. Четири холивудски студиа – Warner Bros., Paramount Pictures, Universal Pictures и New Line Cinema, вече се произнесоха в полза на HD-DVD.

Съгласие да пускат свои филми на дискове Blu-Ray дадоха пък 20th Century Fox, Walt Disney и Sony Studios. За да популяризира новия си продукт, Sony вече записа и първия пълнометражен филм на Blu-Ray диск „Ангелите на Чарли: Газ до дупка“. Съдейки по всичко това, битката на форматите навлиза в своя финален стадий.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *