Времето на Гърция изтича

Основната гръцка опозиционна партия – консервативната Нова демокрация, отхвърли предложеното от правителството междупартийно споразумение за нови болезнени мерки за икономии въпреки силния натиск от Европейския съюз и опасността от неплатежоспособност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Брюксел настоява за консенсус на политическите сили по средносрочната бюджетна програма, която съдържа нови мерки и по-специално за орязване на държавните разходи с 14 млрд. евро и увеличаване на приходите от данъци с 9 млрд. евро до 2015 г., включително чрез фактическо повишаване на ДДС. Тя включва също и план за приватизации, от които се очакват приходи в размер на 50 млрд. евро.
Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас заяви, че не може да се подпише под програма, която „ще разбие гръцката икономика и ще съсипе гръцкото общество“. След продължилата почти четири часа среща на политическите лидери с президента Каролос Папуляс и премиера Георгиос Папандреу, Самарас заяви, че „изход от ситуацията има и той е в нови преговори по меморандума с ЕС и МВФ с акцент върху намаляване на данъците“.
Лидерът на националистическата партия Народен православен сбор (ЛАОС) Георгиос Карадзаферис каза, че участниците в срещата така и не са разбрали, че без съгласието на всички страни Гърция не може да върви напред.
По думите на сътрудник от неговата администрация, по време на срещата Папандреу е подчертал, че ако партиите не се договорят, той ще върви напред сам, и е изключил варианта за предсрочни парламентарни избори.
Брюксел настоя за споразумение и предупреди, че времето на Гърция изтича. Европейският съюз беше предупредил, че страната няма да получи допълнителна помощ (поредния транш от заема от 110 млрд. евро), ако няма широка политическа подкрепа за структурните реформи. „Абсолютно необходимо за възстановяването на гръцката икономика е всички гръцки партии, включително опозиционните, да възприемат конструктивно поведение и да подкрепят програмата на ЕС и МВФ и нейното прилагане“, подчерта Оли Рен.
Френският президент Никола Саркози формулира дилемата пред Гърция и кредиторите й така – опрощаване на дълга или загуби за частните кредитори.
„Мисля, че не използваме правилно думата преструктуриране“, посочи той. „Ако преструктуриране означава европейска страна да не плаща дълга си, тогава това е дума, която не е част от френския речник“, добави той. „Ако въпросът е можем ли да помислим как частните инвеститори или частните партньори могат да поемат част от товара, тогава въобще не е преструктуриране. Тогава има формули. Това не е проблем и би трябвало да вървим в тази посока“, заяви Саркози, който бе домакин на срещата на върха на Г-8 в нормандския град Довил.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *