Все още не е постигнато споразумение за коалиционно правителство в Гърция

Лидерът на класиралата се на второ място на изборите крайно лява партия СИРИЗА обаче заяви, че няма да участва в тях. Алексис Ципрас за пореден път се обяви против строгите мерки за бюджетни икономии:
Проблемът в тази страна е продължаващото несъответствие между настоящата политика и политическата необходимост. Докато продължават да настояват за този заем, за политика, която хората вече отхвърлиха, те не могат да осигурят социална стабилност.
Коалиционно правителство в Гърция не може да бъде формирано, обяви лидерът на умерената лява Демократическа партия Фотис Кувелис. Изявлението беше направено, след като класирата се на второ място на изборите партия СИРИЗА обяви, че няма да се присъедини към евентуална коалиция. Според Кувелис, без партията на Ципрас кабинетът не би имал необходимата парламентарна подкрепа.
Лидерът на умерената левица Фотис Кувелис пък заяви, че според президента Папуляс, за момента няма възможност за формиране на правителство на широка коалиционна основа. Кувелис е поканен от държавния глава за участие в преговорите в понеделник. Междувремено ситуацията в Гърция продължава да предизвиква реакции в Европа
Австрийският канцлер Вернер Файман заяви, че ако Гърция напусне еврозоната, това ще излезе много по-скъпо на Европа, отколкото настоящата помощ, отпускана на Атина, предаде Ройтерс. Файман каза, че е много обезпокоен от ситуацията в Гърция, но предупреди, че Австрия ще продължи да участва в международния спасителен план, само ако Атина продължи напред с договорените реформи. Никой не може да поддържа една бездънна яма, още по-малко ние каза Файман и допълни, че излизането на Гърция от еврозоната е юридически невъзможно. Гърция ще трябва да напусне ЕС и след това да започне нови преговори за европейско членство. Не мога да си представя, че Атина може да си позволи да се откаже от европейската помощ, заяви Фектер.
Високопоставен европейски дипломат в Брюксел също коментира ситуацията в южната ни съседка с мнението, че еврогрупата няма да даде повече пари на Гърция, докато не бъде формирано правителство, което ще изпълни програмата за оздравяване. Ситуацията в страната ще бъде главната тема на днешното заседание на министрите на финансите от еврозоната.
Белгийският премиер Елио ди Рупо призова европейците да се въздържат да дават съвети на Гърция и да бъде дадено време на партиите да формират ново правителство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *