Все повече българи получават пенсия за работа в чужбина

Все повече българи получават пенсии за трудов стаж в чужбина. Близо 50 162-ма души у нас получават пари за старост, в които е отчетен и стаж за работа зад граница, показват данните на Националния осигурителен институт за миналата година.

Все повече българи получават пенсия за работа в чужбина

 

За сравнение през 2016 г. техният брой е бил близо 34 000, а през 2019 г. – 46 000. Само за 6 години българите, получаващи пенсии за работа в чужбина, почти са се удвоили – през 2014 г. те са били едва 25 800 души, показват данните на НОИ, информира expert.bg.

От тях 13 729 човека през 2020 г. са живели извън България, а други 36 400 са харчили парите си у нас, показват още данните. Според европейските правила НОИ признава осигурителния стаж на българите, натрупан в страните от ЕС и в държави, с които страната ни има подписани спогодби, но не и осигурителният доход. Той има значение при отпускане на пенсия от държавата, в която се е осигурявал конкретен човек, пише вестник „Труд“.

При определяне правото на пенсия на хора, имащи стаж и в друга държава членка на ЕС, освен в България, НОИ признава тези периоди и ги сумира с натрупаните у нас. След това отпуска пенсия само на базата на стажа и дохода, натрупан у нас.

Пенсии: ситуация по Европе | Euronews

Euronews

Как се взема пенсия от чужбина?

Когато настъпи време да се подаде заявление за пенсия, кандидат пенсионерът трябва да го направи в страната, в която живее, или в тази, в която е работил за последно. В такъв случай тази държава е отговорна за обработката на заявлението му и за събирането на документите за пенсионните вноски от всички страни, в които е живял. Ако никога не е работил в страната, в която понастоящем живее, кандидат пенсионерът трябва да подаде заявление пред съответните органи в страната, в която се е трудил за последно.

Най-много са пенсионерите, които са натрупали стаж в Германия – 8527, като в чужбина живеят близо 4000 от тях. За работа в Гърция пенсия взимат 7924 души, в Испания – 6846, а в Италия – 5618 човека. Има и такъв, който получава пенсия за стаж в Корея, а други 35 души взимат пенсия за работа в Люксембург.

НОИ изплаща на 6812 пенсионери парите в чужбина, като половината са в Германия, близо 900 човека живеят в Испания, а 456 – в Гърция. Други 6577 пенсионери пък получават чужди пенсии у нас. Най-вече това са руски пенсии, но има и от Украйна и Молдова.

Български изселници в Турция също получават парите си там със съдействието на НОИ. Такива са 14 076 човека. Техните пенсии се отпускат съгласно Споразумение между двете страни, което не урежда отношенията в областта на социалното осигуряване между тях, а само начина на изплащане на пенсиите.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *