Всяка кутия цигари в ЕС вече ще излиза от фабриката с код

Всяка произведена или внесена у нас кутия цигари трябва да бъде маркирана с уникален код, който разкрива пътя й от машината до продажбата в търговския обект. Кодът представлява комбинация от символи, указващи кой е производителят, къде точно са пакетирани, кой е вносителят, кои са дистрибуторите, в кои складове е съхранявана стоката и кой я предлага на крайните потребители.

Резултат с изображение за ЦИГАРИ ЕС

Изискването важи и за цигарите, произведени извън ЕС, които се продават на територията на съюза. То бе въведено с еврорегламент, чиято цел е да се ограничи контрабандата и продажбата на безакцизни тютюневи изделия. Цигарите, които към 20 май вече са били произведени или внесени на територията на ЕС, ще може да се продават без кодиране до 20 май догодина.

15 000 производители, вносители, дистрибутори и търговци на цигарени изделия на едро са направили първата стъпка – регистрирали са се и са получили уникален код. Отделно с „личен номер“ са се снабдили и 22 000 търговски обекти у нас, съобщи за в. „Сега“ директорът на печатницата на БНБ Красимир Михов.

Печатницата е определена за издател на уникалните номера за проследяване на цигарените изделия в България. По данни на Агенция „Митници“ фирмите, получили идентификатори, почти се доближава до компании с активни разрешителни за търговия с тютюневи изделия, информира в.Сега .

Печатницата на БНБ приема по електронен път заявки на търговците още от средата на април, за да избегне опашките и претоварването на системата при старта й на 20 май, обясни Михов. Все още нито един производител не е поръчал от печатницата на БНБ специални кодове за ново производство цигари. В момента се обработват заявки за регистрация на 15 машини за тютюневи изделия, предназначени за продажба на българския пазар, като те са както и на български, и на чужди производители. Междувременно през последните седмица-две се наблюдава поскъпване на тютюневите изделия. Цената на масовите марки се е покачила с около 20 стотинки. Възможно е това да се дължи и на инвестициите, които производителите трябва да направят заради новото евроизискване.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *