Във фонд „Научни изследвания“ заваляха оставки

Това са Мария Видолова, Дончо Хрусанов, Емил Ботев, Георги Русев, Владимир Петров и Христо Петров.
Оставките идват в отговор на искането на общото събрание на Българската академия на науките (БАН) от понеделник, според което целият изпълнителен съвет трябва да напусне. От БАН изрично заявиха, че искат персонално оттеглянето на член-кореспондента Георги Русев и проф. Емил Ботев.
Воденичаров каза, че е отменил класираните проекти в последната конкурсна сесия на фонда в направленията „Педагогика“ и „Мултидисциплинарни изследвания“.
Днес се проведе дискусия на научната общност, на която присъстваха ректори, учени, премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Воденичаров призова колегите си от научната общност да започнат да решават проблемите стъпка по стъпка, конструктивно и без емоции.
„Всички стъпки, които са предприети през последните 8 дни са съгласувани с всички страни и това е пътят, по който да се върви. Днес във фонда няма никой. Днес сутринта едва съм разрешил въпроса с тока в сградата. Няма на кого да се дадат оставките. Вчера предприех да анулирам две направления и към мен има заведени 10 дела. Аз ще ги понеса”, каза министърът.
По негово мнение е необходим нов правилник на Фонд „Научни изследвания“, както и да се създаде контролен орган в самия фонд.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *