Възрастта за пенсиониране няма да се променя, вдигат майчинските

Ясно чухме, че министър Дянков не е правил предложение за увеличение на пенсионната възраст от догодина с 1 година за бюджет 2012 г.”, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Единственото нещо, което министър Дянков е внесъл твърдо, е увеличаване с 2 години на възрастта на раннопенсиониращите се – служителите на МВР, Министерството на правосъдието и Министерството на отбраната. Това е неговото предложение – да се увеличи стажа от 25 на 27 години, заяви Божидар Данев, председател на БСК.
В интервю за в. „Труд“ Симеон Дянков обяви, че сега е моментът да се преразгледа въпросът за пенсионната възраст. Според промените в Кодекса за социално осигуряване, приети в края на 2010 г., възрастта ще се вдигне чак през 2021 г. Тогава увеличението ще е на всеки 12 месеца, докато стане 65 г. за мъжете през 2024 г. и 63 г. за жените през 2026 г. Работодателите твърдо подържат идеята за повишаване на пенсионната възраст.
Обезщетенията за майчинство ще бъдат увеличени от 240 на 270 лева от януари следващата година, съобщи Пламен Димитров. Той бе категоричен, че още на миналото заседание на Съвета за тристранно сътрудничество е станало ясно, че нужните 16 млн. лева за увеличаване на обезщетенията за майчинство през втората година ще бъдат намерени в бюджет 2012 г. От заседание на правителството стана ясно, че парите ще бъдат спестени от орязването ва бонусите на военни и полицаи и полицаи при пенсионирането им. От МВР и МНО обаче се пребориха това да не се случи.
Засега обаче остава увеличението на сроковете за изчисляване на обезщетенията за първата година майчинство, за безработица и за обезщетение при болест. Пламен Димитров обясни, че периодите, използвани за база при определяне на обезщетенията за майчинство и безработица остават завишени, каквото е предложението за промени в Кодекса за социално осигуряване, но синдикатите продължават да търсят варианти за връщане на старите референтни периоди. „Не сме съгласни, искаме да намерим съмишленици в парламента, дай Боже, да ги намерим“, каза Димитров.
КНСБ предлага 10% увеличение на всички пенсии от 1 юли 2012 г. Това ще струва 347 млн. лева на нетна основа, които да бъдат осигурени за сметка на повечето приходи, които сме видели, каза още Пламен Димитров. До сряда правителството ще е готово с разчетите си за увеличение на пенсиите през следващата година, съобщи още той.
Стига да има средства, трябва да се започне вдигането на най-ниските пенсии на хората, които в момента са икономически затруднени, каза обаче шефът на БТПП Цветан Симеонов. Божидар Данев коментира, че ако има увеличение на пенсиите, то трябва да е за всички пенсии, а не само за минималните. По думите му, ако се вдигнат най-ниските пенсии, се наказват тези, които са с най-голям принос към „солидарния стълб“ – тези, които са били най-коректни към бюджета на НОИ.
Симеонов отбеляза, че няма нищо против вдигането на пенсионната възраст на 63 години за жените и 65 години за мъжете. Според БТПП вдигането на пенсионната възраст се случва по цял свят и не е изключение само за България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *