Външно пощади двама посланици от ДС

И двамата бяха пратени зад граница през 2010 г., или имат още по около 2 г. до изтичане на мандатите им. „Като им дойде времето, тогава ще бъдат прибрани“, каза говорителят на Външно Весела Чернева. Неофициално от ведомството коментираха, че дипломат №1 Николай Младенов е взел решение да ги остави, защото бил доволен от работата им, а и правителствата в Анкара и Прищина нямали нищо против агентурното им минало.
 
След като Комисията по досиетата обяви имената на над 100 души в системата на МВнР, около 40 от които действащи титуляри на мисии като бивши сътрудници на репресивния комунистически апарат, Младенов опита с промени в Закона за дипломатическата служба и в Устройствения правилник на МВнР да забрани агенти на ДС да заемат висши длъжности във ведомството. Въпреки че Конституционният съд отмени тези текстове, дипломат № 1 прекрати на порции задграничните командировки на 30-ина посланици и дълго време те стояха в София без работа. „Телеграф“ обаче научи, че голяма част от отзованите са били пратени отново зад граница на различни служби, не като титуляри на мисии.
Над 10 мисии пък чакат предложения за нови посланици, след като мандатите на старите им са изтекли и в момента се управляват от временно управляващи. Сред тях са задграничните      ни представителства в Канада, Иран, Беларус, Ливан и др. Очаква се да бъде предложено и ново име за посланик във Ватикана, след като папският престол отхвърли номинацията на Кирил Маричков-младши заради съмнително адвокатско качество и гей сцена в романа му „Пътят на беглеца“. Другата седмица пък, в сряда, новият ни посланик в Москва – Бойко Коцев, най-сетне ще връчи акредитивните си писма. Той бе предложен още през февруари. От МВнР обясниха, че забавянето се дължало на това, че руският президент Владимир Путин имал само три дати в годината за церемонии по връчването.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *