Въпреки възхода си биткойн остава спекулативен актив

Прибягването до криптовалути е добър PR ход, смятат анализатори

Биткойн се повиши над 40000 долара т, засилвайки прогнозите, че криптовалутите са валутите на бъдещето, че дните на долара са преброени и блокчейнът ще пренареди финансовата вселена, предава Bloomberg.

Биткойн: Всичко, което трябва да знаете за криптовалутата

Биткойн постигна забележителен ръст през 2020 г. въпреки много неща, които обикновено биха накарали инвеститорите да бъдат предпазливи, включително напрежението между САЩ и Китай, Брекзит и пандемията от коронавирус. От минимума за годината от 4748 щатски долара в средата на март, когато се засилиха опасенията от пандемията, биткойн достигна до малко над 40 000 долара до края на годината.

 

Оттогава криптовалутата се изкачи до рекордни нива над 40 000 долара, което едновременно увеличи и цените на други криптовалути. Какво доведе до това огромно поскъпване и различно ли е то от балона от 2017 г.?

 

Една от причините за масовото покачване на цените е, че имаше голям приток на инвеститори от мащабни институции като пенсионни и университетски фондове и инвестиционни тръстове. Това не беше така по време на последния „бичи пазар“ (bull market) през 2017 г., при който цената на биткойн се повиши около 20 пъти до почти 20 000 долара само за да се върне до 3 000 долара година по-късно.

През 2017 г. в екосистемата на криптовалутите доминираха отделни инвеститори на дребно, много от които бяха привлечени от недостига на биткойн и от факта, че той стои извън глобалната финансова система. Пазарът през 2017 г. имаше всички признаци на класически финансов балон и инвеститори, които купуваха от „страх да не пропуснат“.

Но въпреки това има малко доказателства, че биткойн и неговите цифрови братя са по-близо до изместването на фиатните валути. Вместо това, някои критици твърдят, че цифровите токени просто са се превърнали в друг клас активи, подобно на златото, а манията около тях е просто доказателство, че финансовите фирми искат да влязат на пазара за търговия с криптовалути.

„Последните новини относно големите корпорации, които инвестират в биткой, са полезни за настроенията и PR-а, но не е нещо, на което повечето традиционни инвеститори ще придават голяма стойност“, каза Мелтем Демирорс, главен стратегически директор в CoinShares.

Анализаторите казват, че разширяването на PayPal може да се разглежда като догонваща игра за конкуренти като Square и Robinhood, които вече предлагат подобни функции. Това също може да стимулира ангажираността на компанията, да привлече по-широка потребителска база и да отвори нов начин за потребителите да използват своите цифрови активи, казва Дарин Пелер, управляващ директор на Wolfe Research.

Биткойн е подкрепен и от няколко големи имена на пазара на потребителски плащания. PayPal вече позволява на клиентите да купуват, държат и продават биткойни директно от своите акаунти в PayPal. Конкурентната фирма за цифрови разплащания Square съобщи през ноември, че все повече от потребителите на Cash App купуват цифровата валута и купуват средно повече отпреди. Броят на доставчиците, които приемат биткойн като начин на плащане, бързо нараства.

 

Вероятно най-важното е, че Visa започва да приема идеята за биткойн. През октомври компанията обяви няколко свързани с биткойн кредитни и дебитни карти с водещата платформа за обмен на криптовалута Coinbase. С все повече начини за използване на биткойн, това трябва да означава, че повече хора ще искат да го притежават.

 

Биткойн: защо цената експлодира и какво може да последва

© Reuters

 

Биткойн също стана много по-зрял от дните, когато се използваше главно като метод за закупуване на наркотици в криминалната мрежа на „Пътя на коприната“. Биткойн дигиталните портфейли, ключове и борси са по-лесни за достъп и има много по-надеждна информация там, отколкото преди, информира dnevnik.bg.

 

Въвеждането на финансови продукти като биткойн фючърси и опции, както и свързани с блокчейн фондове, позволи на инвеститорите, които иначе биха се страхували от нестабилност, да се включат в пазара. Биткойн фючърсите означават, че инвеститорите могат да спекулират с падащите цени. Нобеловият лауреат Робърт Шилер предположи, че балонът от 2017 г. може да е бил свързан с факта, че по това време не е имало биткойн фючърси.

 

Защита срещу инфлацията

 

Извън ентусиазма на системните играчи икономическият спад заради COVID-19 доведе до огромни пакети стимули от правителствата по целия свят и много централни банки започнаха да печатат повече пари. Това може да доведе до инфлация, което от своя страна понижава покупателната способност на хората. Всъщност американският Федерален резерв миналата година сигнализира, че ще бъде малко по-толерантен към покачващите се цени, когато намали целта си за инфлация от 2%.

 

Изправени пред тази заплаха, инвестициите като биткойн се възприемат като сравнително сигурни. Максималният брой биткойни, който някога ще съществува, е определен на 21 милиона (освен ако протоколът не се промени) и вече има около 18.59 млн. в обращение.

 

„Печатането“ на нови монети също се забавя, защото сумата, която получават биткойн майньорите за проверка на транзакции в блокчейна, се намалява наполовина на всеки четири години – тя падна от BTC 12.5 на BTC 6.25 миналия май. Този недостиг е сравним с ограничения запас на благородните метали.

 

Биткойн: защо цената експлодира и какво може да последва

© Reuters

 

Дори централните банки започват да приемат криптовалутите. Русия, Китай, Канада, ЕС и много други или вече работят върху дигиталните валути на централните си банки (CBDC) или публикуват технически документи, описващи намеренията си да го направят. Това е очевиден знак, че основните играчи в стария финансов свят виждат криптовалутите като бъдещето. Междувременно американският федерален регулатор обяви, че потребителските банки могат да извършват плащания със „стабилни монети“, които са криптовалути, обвързани с традиционните валути.

 

Какво следва

 

Изглежда, че неотдавнашното поскъпване на цените на биткойн може да има по-голямо значение, отколкото през 2017 г. Но не всички са съгласни. Главният икономист и стратег в Rosenberg Research and Associates Дейвид Розенберг вярва, че биткойн е в балон и инвеститорите не разбират как работи.

 

Розенберг е в добра позиция да коментира балони, тъй като е известен с идентифицирането на балона на жилищния пазар в САЩ, довел до глобалната финансова криза от 2008 г. – 2009 г. Той вярва, че инвеститорите не разбират как работи биткойн и това е класически балон – въпреки че признава, че самият той не е експерт по криптовалутата. Междувременно голямата нестабилност в цената все още е основен проблем, който все още ще тревожи някои институционални инвеститори.

 

На кого може да се вярва? Има много прогнози за огромно повишаване на цената на биткойн през 2021 г. Тайлър и Камерън Уинкълвос, основателите на криптоборсата Gemini, вярват, че биткойн в крайна сметка ще достигне 500 000 долара за монета, докато анализатор на Citigroup предполага цена от 318 000 долара до декември 2021 г.

 

Такива играчи имат голям залог в пазара и тези цифри може да са твърде оптимистични. През март 2020 г. обаче перспективата биткойн да достигне 40 000 долара изглеждаше невъзможна. Накъдето и да тръгне цената от тук, съдбата на водещата криптовалута очевидно ще бъде една от най-големите финансови истории в света през годината.

Светът след манията Bitcoin - Новини | Mobile Bulgaria

Но „освен че се използва като спекулативна валута, една от най-големите пречки все още е волатиността на валутата и възможността да се използва широко“, каза Пелер.

Данните от изследователя на блокчейн Chainalysis Inc. показват, че едва ли някой използва биткойн за нещо извън спекулациите. В началото на 2019 г. само около 1,3% от икономическите трансакции на дигиталната валута идват от търговци, тенденция, която беше малко променена през предходните две години.

Някои анализатори прогнозират, че това може да се промени чрез PayPal, въпреки че потребителите се сблъскват с някои ограничения на платформата. Те не могат да прехвърлят монети в и извън сметки и могат да държат само криптовалути, които са закупили в PayPal.

„Въпреки липсата на истинско търговско значение, това беше лесен PR за PayPal, защото ги кара да изглеждат прогресивни“, каза Тим Суонсън, ръководител на пазарна информация в Clearmatics.

За Матю Едуардс, главен изпълнителен директор на Dalpha Capital, компания за управление на инвестиции, специализирана в дигитални активи, която се готви да стартира първия си фонд в началото на следващата година, спекулациите може да са достатъчни случаи на употреба. Ако институциите могат да притежават и търгуват с биткойн по начин, който добавя стойност към разпределението им, тогава това може да бъде „повече от достатъчно основание за игра“, каза той. Но докато тенденцията не се развие, „това е просто друг клас активи за търговия“.

Остават само 3 милиона биткойна за изкопаване - Money.bg

Регулаторите по-бавно възприемат криптовалутите. Американската комисия по ценни книжа и борси отказва да одобри биткойн ETF-и и заявленията за това, подавани многократно от 2013 г. насам, няма да ги подтикнат да променят позицията си, каза Наем Аслам, главен пазарен анализатор в Ava Trade.

„Тези неща не се движат толкова бързо – регулаторите няма да позволят на криптовалутите да заменят фиатните валути. Ако някой мисли, че това ще стане, той може да продължи да се надява на това до края на живота си“, каза Аслам.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *