Въпреки кризата корабоплаването в Гърция процъфтява

Гърция е на първо място в света по брой и тонаж на танкери. Корабоплаването в южната ни съседка процъфтява въпреки затрудненото положение и финансовата кризата, в която страната изпадна.

Гръцката икономика се срина под тежестта на кризата, като безработицата достигна 27,5% в края на миналата година. Въпреки ситуацията обаче секторът на корабоплаване в страната се развива добре. Търговският флот на Гърция е втори по количествени показатели в света след японския. Над 50 процента от европейския търговски флот е собственост на гърци, информира БНР.

Именно в годините на криза гърците, собственици на кораби, инвестират милриарди в танкери, като страната е първа в света по брой и тонаж на танкери. Дори една трета от големите корабостроителници в света са собственост на гърци.

Тези данни бяха изложени на международна среща, която се състоя в Гърция. Една от причините за устойчивостта на корабоплаването е перфектното данъчно облагане, което прави Гърция конкурентна, дори при мощното развитие в този сектор на Азия. Гърците имат опита и възможностите да развиват сектора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *