В Австралия се живее най-добре

Австралия е най-добрата страна за живеене според класацията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Държавата е на първо място за четвърта поредна година.

Австралия изпревари Норвегия и Швеция, които се нареждат съответно на второ и трето място в списъка с развити държави. Организацията класира най-добрите страни според 11 различни критерии, които влияят на пълноценния живот. Индексът на щастието се влияе от доходите на населението, образованието, здравеопазването, околната среда, удовлетвореността от живота, работата, безопасността, мястото на живот, обществото, балансът между ангажиментите и личния живот, предаде БГНЕС.

Резултатите тази година показват, че жителите на Австралия се радват на най-високо качество живот и са водещи в почти всички критерии. Според онлайн анкета на 60 000 души най-важният фактор за щастие е удоволствието от живота, а след това се нареждат здравето и образованието. Но критериите са различни за всяка страна.

Например японците се тревожат най-много за безопасността, австралийците търсят баланс между работата и личния живот, латиноамериканците се стремят към по-добър живот. Жителите на Обединеното кралство и Германия определят удовлетвореността от живота като своя най-голям приоритет, а французите виждат здравето като най-важното нещо в живота.

След Австралия, Норвегия и Швеция на четвърта позиция се нарежда Дания, следвана от Канада, Швейцария и САЩ. Финландия, Холандия и Нова Зеландия затварят челната десетка. В изследването участват 36 страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *