В Гърция – Плащаш сметка над 70 евро само с кредитна карта

Всички сметки над 70 евро задължително да се заплащат с кредитна карта, гласи нова проектонаредба на правителството на Ципрас. Това особено важи за туристите, които вече няма да могат да плащат кеш над тази сума в хотели, ресторанти, магазини и т.н.

Целта е да се пресече криенето на данъци и да се напълни хазната. Кога обаче идеята ще влезе в сила не става ясно.

Препоръката сигурно ще отнеме значително време защото в много малки хотели и ресторанти нямат посустройства. Същото важи и за малките магазинчета. Властите обаче казаха, че всички те ще бъдат задължени да се снабдят с нужните терминали. Доскоро в Гърция по ресторантите и бензиностанциите не даваха фискални бонове, а само сметки написани на ръка, като преди 20 години в България.

Мярката обаче ще удари и българите, които работят в сивия сектор или се водят безработни, но редовно отмарят по плажовете на южната ни съседка. Защото при заплащане с карта ще оставят следи и после трябва да обясняват на финансовите органи, от кои закуски пестят при, например, заплата от 400 лв, за да се пържат на яркото слънце в Гърция.

Освен заплащането по банков път на сметки над 70 евро се предлага и облагане с данък на рекламите. Законопроектът ще се разглежда утре в Министерския съвет. Ако бъде приет по него ще се разисква и в парламента.

Както е известно Гърция е в небивала икономическа криза. Освен това крайнолявото правителство поне засега не е в състояние да води преговорите с кредиторите си и да представи задоволителни мерки за спазване на финансова дисциплина на партньорите си от Еврогрупата.

През май Атина трябва да върне 1 милиард долара на Международния валутен фонд. А тя дори няма пари да изплати заплатите за април. И се нуждае жизнено от нов транш. Но ЕС е непоколебим, че ще отпусне парите само срещу важни и смислени икономически мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *