В Давос казаха: Четвъртата индустриална революция е в ход

Тази година на срещата в Давос се дискутираха над двадесет модула дискусии за въздействието на новите технологии върху икономическото и общественото развитие в света. Всички просветени в областта отчитат безспорното влияние на технологиите в живота на обществото.

Голямата промяна, която е в ход има отношение към процес, който по своята същност и комплексност е уникален по рода си в досегашната история на човечеството. Повечето участници в Давос лансираха тезата за комплексно и всеобхватно анализиране на явленията и процесите свързани с високите технологии.

Експертите и визионерите предлагат подходът за разбиране на това, какво се случва, да бъде нещо, което да интегрира всички сфери от живота и икономиката, които ще бъдат значимо засегнати и преобразени от така наречената 4-та индустриална револоция.

Срещата в Давос тази година дава индикации за постигане на по-дълбок консенсус по ключовите теми за политиките и икономическите решения, които ще се вземат за напред. Внимание се обръща на възможността граждани, потребители и компании, държави и региони да се подготвят за новостите проактивно, а не да бъдат в очакване на неизвестното и да бъдат буквално отнесени от новата технологична вълна.

Като възлов въпрос се очертава този за бъдещето на работните места. Идеята за базовия гарантиран доход отново беше дискутирана с необходимата сериозност, защото очертаващата се неизбежна автоматизация на много производствени дейности ще се конфронтира с потенциала да се разкриват работни места. Всъщност процесът ще бъде обърнат и все повече работни позиции ще отидат в историята. Темата за ролята и възможностите на изкуствения интелект става все по-актуална и по-реална, разбира не по холивудски, а за релните неща в тази сфера, които вече са постигнати и използвани в технологиите.

Основен акцент беше поставен и върху бъдещето на военните технологии и тяхното приложение в областта на кибер сигурността. В контекста на сегашните икономически предизвикателства, осбено след излизането на Великобритания от ЕС, се дискутира адресирането на проблемите пред съвременната либерална икономика и нейното адаптиране към новите реалности. В Давос участие взеха много известни предприемачи и бизнес лидери от цял свят.

 

 

Митко ДИНКОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *