В Естония горят крони за отопление

След въвеждането на еврото на 1 януари 2011 година, естонците решиха да използват банкнотите на местната валута като гориво за отопление на жилищата, предаде AFP.

„Естонските крони, изтеглени от обращение заради преминаването към еврото, бяха нарязани на парчета, след това компресирани, след което използвани като гориво в електроцентралата в Иру, за да осигурят отоплението на няколко квартала в Талин“, обяви пред репортери Раит Роосве, който е ръководител на валутния отдел на Естонската централна банка.

„Няма кой знае колко опции как да се използват банкнотите, които вече не са валидни”, добави той.

Естония, която излезе от бившия съветски блок през 1991, стана на 1 януари 17-та членка на еврозоната и третата бивша комунистическа страна, въвела еврото, след Словения през 2007 и Словакия през 2009 г.

Естонската крона бе създадена през 1992, за да замени съветската рубла, и бе един от най-ценните за естонците символи на тяхната независимост. Естония се присъедини към ЕС през 2004 г.

Естонската крона ще остане в обращение заедно с еврото до петък в полунощ, но естонците масово са обменили спестяванията си.

Говорителят на Естонската централната банка уточни, че в началото на тази седмица по обяд в страната е имало 255 млн. евро в обращение, което е близо до равностойността на кроните в обращение, която възлиза на 250 млн. евро към същия момент.

В понеделник вечерта 80% от всички покупки в брой са извършени в евро.

Докато книжните крони се използват за гориво, металът от старите монети ще се използва за сечене на естонските евромонети, които в момента се правят във Финландия, информира investor.bg.

Естония, която е известна с добре развития си технологичен сектор, е сред европейските икономики с най-малко използване на пари в брой. Повечето от разплащанията в страната се осъществяват чрез дебитни карти, интернет или мобилни телефони.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>