В Италия приемат програма за либерализиране на някои сектори

Това е втората фаза от оздравяването на икономиката, след предприетите неотдавна бюджетни икономии. Новият декрет на италианското правителство цели да стимулира ръста на икономиката, като увеличи конкуренцията в много сектори. Сред тях са такситата, железопътния транспорт, търговията, аптеките, банките, застрахователните компании и др.
Въпреки силните протести, премиерът Марио Монти е решен да се пребори с лобитата, които защитават привилегиите на отделните категории.
Законът за либерализация предвижда да се увеличи броят на такситата и на аптеките, бензиностанциите да могат да купуват гориво от различни фирми снабдители, магазините да нямат вече регламентирано работно време и да правят свободно намаления на стоките си без ограничения.
Правителството ще стимулира също навлизането на частни инвеститори в железопътния транспорт, особено на местните влакове, пътуващи на къси разстояния.
От либерализацията ще бъдат засегнати и влиятелни професионални организации, като тези на адвокатите и нотариусите, чиито минимални тарифи ще бъдат премахнати. Очаква се всички тези мерки да доведат до спадане на цените за потребителите.  От Асоциациата на потребителите с удовлетворение отбелязаха, че благодарение на новите закони всяко семейство ще спести около 1800 евро годишно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *