В навечерието на евродоклада българите писаха двойка на съдебната власт

Над 96% от българските граждани определят корупцията и организираната престъпност като сериозен проблем на съебната система, а 78% искат европейският мониторинг да остане. Това показват данните от изследване на Евробарометър в България и Румъния за отношението към Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, публикувано ден преди новите доклади на Брюксел за двете страни да бъдат официално представени. Данните показват оценката на българите и румънците за напредъка в борбата с корупцията и реформирането на съдебната система по време на действието на европейския мониторинг.

Резултати в Румъния, не и в България

В Румъния анкетираните смятат, че ситуацията в страната се е подобрила през последните пет години по отношение на правосъдието и борбата с корупцията, но в България ситуацията е различна.
През 2012 г. 38% от анкетираните заявяват, че виждат напредък, докатоднес позитивно развитие в борбата с организираната престъпностнамират само 24% от българите.

Значително е спаднало и удовлетворението от реформите в областта на правосъдието и особено от резултатите при борбата с корупцията, където повече хора са на мнение, че положението се е влошило в последните пет години (виж графиките).

При румънците тенденцията е обратна – през 2012 г. 13% от тях са оценявали положително борбата с корупцията, докато сега нарастват до 22%.

Известен оптимизъм

Гражданите и на двете държави все пак очакват подобрение на ситуацията през следващите пет години. Както в България, така и в Румъния подкрепата за европейската намеса при разрешаването на проблемите с корупцията, правосъдието и организираната престъпност е силна и устойчива.
Броят на румънците, които виждат реално подобрение на ситуацията в страната благодарение на намесата на ЕС, расте. В България обаче удовлетвореността от ефекта на европейските мерки намалява значително, въпреки че като цяло отношението към мониторинга остава позитивно, показват данните от изследването.

Почтитри четвърти от запитаните и в двете страни подкрепят продължаванетона Механизма за сътрудничество и проверка до момента, в който България и Румъния постигнат показатели, сравними с тези в другите европейски държави. И в двете страни подкрепата за това ЕС да играе много важна роля в разрешаването на тези проблеми.

Изследването установява разлика между двете държави при показателя за осведоменост относно европейските мерки –българите, които са запознати с механизма, чрез който ЕС оценява напредъка на страната, са по-малко (44%) от румънците (56%). Другаособеност в българската част от изследването е, че осведомеността в страната относно мониторинга през последните години намалява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *