Газпром:Цената на газа зависи от петрола

Моделът за определяне на цената на газа, който е основан на търсенето и предлагането, не работи успешно на нито един световен пазар, заяви вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.
В интервю, публикувано на сайта на Газпром, той посочва, че дори в САЩ, където за разлика от Европа съществуват всички условия за ефективното функциониране на този модел, цените не покриват всички разходи на производителите на газ, в това число и шистов.
„Само обвързаността на цената на природния газ с тази на петрола води до нормално равнището, което устройва производителя“, посочи вицепрезидентът на Газпром.
Освен това Медведев подчерта, че принципът „вземи или плати“ остава крайъгълен камък на системата за дългосрочни договори, за организацията на газовия пазар в Европа като надежден и гъвкав. Той посочи, че Газпром действа за съхраняването на този принцип, но проявява гъвкавост, като отчита конкретната конюнктура. По принцип ситуацията на пазарите на отделните страни е различна, но като цяло положението е приемливо.
Медведев подчерта, че според руски експерти сегашното по-голямо предлагане на газ в Европа няма да се запази дълго – търсенето отпреди кризата ще се възстанови вероятно през 2012 година, а през 2020 година, когато страните от ЕС ще съкратят собствения си добив на газ, ще трябва да внасят допълнителни обеми синьо гориво. По думите му прогнозите сочат, че през 2020 година ЕС ще има нужда от допълнителни 380 милиарда кубични метра газ на година към собствения си добив, а през 2030 година – 440 милиарда кубични метра.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *