„Газпром“ изгуби иск към Украйна за над 34 млрд. долара

Стокхолмският арбитражен съд отмени условието „взимаш или плащаш“ (take-or-pay) в договор между „Газпром“ и украинската „Нафтогаз“ за доставка на природен газ за украинския пазар. Освен това съдът нарежда на руската корпорация да преразгледа съгласно пазарната ситуация формулата за определяне цената на газа от 2014г. и отменя забраната да се реекспортира газ към трети страни.

Руснаците настояваха Киев да изпълни това условие в договора и да им изплати 34.5 милиарда долара, без да се смятат натрупаните лихви.

 

Сега от „Газпром“ коментират през РБК, че арбитражното решение е предварително и окончателното ще бъде произнесено не по-рано от края на юни. Съдебното решение отговаря на принципни правни въпроси и не съдържа никакви конкретни суми, допълват от компанията.
Искът бе подаден от „Газпром“ през 2015 г. и с него се настояваше Украйна да плати да количествата газ, които не е изтеглила в периода 2012-2013 г., така, както го определя договорът с параметрите си за закупуване на минимални количества от горивото. Спорът продължи и след падането на Виктор Янукович от власт през 2014 г. и засяга третото тримесечие на 2015 г. и последните 9 месеца на 2016 г., информира dnevnik.bg.

 

Ако руснаците бяха спечелили делото, това щеше да е крах за „Нафтогаз“, защото задълженията на украинците към „Газпром“ към май надхвърлиха 47 милиарда долара.

 

Юристи коментират, че съдебно се установява статукво, защото е отменена клауза, която „Нафтогаз“ така и не изпълняваше. Дори съдът да посочи и конкретна парична санкция, „Газпром“ едва ли ще я изпълни и ще обжалва в други шведски съдилища, както Русия постъпи в казуса с ЮКОС.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *