Газпром подписа за сухопътния участък на „Турски поток“

Газпром  подписа с турските си партньори протокол за сухопътния участък на транзитната линия на газопровода „Турски поток“ за доставка на руски газ за Европа, предаде ТАСС. Освен протокола, който е подписан вчера в Санкт Петербург, „Газпром“ и турската компания „Боташ“ са сключили споразумение за основните условия и параметри на строителството на този участък.

Подписването на документите позволява да се премине към практическо изпълнение на проекта. Строителството на сухопътния участък на газопровода ще се извършва от съвместна проектна компания, която ще бъде създадена на паритетна база. Газпром започна строителството на морския участък на газопровода „Турски поток“ през май 2017 г. По думите на ръководителя на компанията Алексей Милер, строителството на тръбопровода върви по график, а полагането на първата линия ще завърши през май.

Морският участък на Турски поток ще минава по дъното на Черно море до турския бряг. Дължината му е 930 километра. По-нататък ще бъде продължена сухопътна транзитна линия до границата с Гърция, чиято дължина ще бъде 180 километра. Първата линия е предназначена за турския пазар, а втората – за снабдяване с газ на страните от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15,75 млрд куб. метра газ годишно. Първите доставки на газ са планирани в края на 2019 г.

Осъществима е перспективата газопроводът „Турски поток“ да бъде прокаран от Русия през България към Италия. Това заяви на Петербургския международен икономически форум Паоло Гримолди, депутат в италианския парламент от партията Лига, цитиран от руския „Взгляд“. „Имаме нужда от ново споразумение, за да стигне „Турски поток“ от България до Италия, за да получаваме руски газ, защото Русия има не само икономически, но и политически интерес“ от това, каза той. Гримолди припомни, че в момента газът, купуван от Италия, пристига в страната през територията на Украйна.

По думите му предишните италиански власти са били загрижени повече да има добри отношения в Европа, отколкото за интересите на страната. Новите политици в Рим обаче смятат да се грижат за интересите на собствената си държава, а те са „да работим пряко с Русия и нейното правителство“, добави Гримолди. „Взгляд“ цитира моменти от „договора“ между Лигата и Движение 5 звезди, които се очакваше да управляват страната в коалиционно правителство. Според документа Италия потвърждава членството си в НАТО и признава САЩ за „привилегирован съюзник“, но се обявява за отворен подход към отношенията с Русия – „все по-значим търговско-икономически партньор“ за Рим.

Снощи обаче италианският президент Серджо Матарела отхвърли предложената от номинирания за премиер Джузепе Конте кандидатура на евроскептика Паоло Савона за министър на икономиката, защото антиевропейските му възгледи ще предизвикат сътресения на пазарите. Матарела каза, че скоро ще вземе решение за свикване на предсрочни избори.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *