Газпром подписа с швейцарци за Турски поток

Газпром съобщи в своя сайт, цитиран от ТАСС, че компанията Саут стрийм транспорт (South Stream Transport B.V.), която ръководи строителството на газопровода Турски поток, е подписала  днес в Амстердам договор с швейцарската компания Олсийс (Allseas) за изграждане на първата тръба от морския участък на съоръжението с възможност за полагане на втора тръба. Според  този документ Олсийс трябва да положи на морското дъно над 900 километра тръби. За изпълнението на тази работа компанията планира да използва новия най-голям в света строителен плавателен съд Пайониъринг спирит (Pioneering Spirit), оборудван с шест устройства за заваряване и нанасяне на покритие. Олсийс ще започне полагането на първата тръба през втората половина на 2017 година, се казва в съобщението.
Проектът „Турски поток“ бе представен от руското ръководство през декември 2014 г. на мястото на изоставения по вина на българската страна „Южен поток“. Планирано бе морският участък от газопровода да се състои от четири тръби, всяка от които с годишен капацитет от 15,75 милиарда кубични метра.
Впоследствие преговорите с Турция по проекта бяха преустановени заради кризата в двустранните отношения, настъпила след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница. След това Турция се извини на Русия и на преговорите през август в Санкт Петербург между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, бе решено работата по „Турски поток“ да бъде възобновена.
По проект газопроводът ще минава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и границата с Гърция. Дължината на морския участък ще бъде около 910 километра, а на сухопътния – 180 километра. Проектът е оценяван на 11,4 милиарда евро. Предполага се, че природният газ, доставян по първата тръба, ще бъде изцяло за задоволяване на нарастващите потребности на турския пазар.
Олсийс е един от световните лидери в полагането на подводни тръбопроводи и строителството на подводни съоръжения. Компанията се занимава с комплексна реализация на проекти, включително проектиране, организация на доставките на материали и техника, строителство и пускане в експлоатация.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *