Газпром ще започне да изгражда инфраструктура за „Турски поток“ в Сърбия

Руският президент Владимир Путин, който бе на посещение в Сърбия, заяви, че Русия е готова да вложи около 1,4 милиарда долара за развитието на инфраструктурата в Сърбия за преминаване през тази страна на линия на „Турски поток“.
Линейната част на сръбския участък на „Турски поток“ ще бъде завършена до края на 2019 г., съобщи още Алексей Милер пред руската телевизия ОРТ. Той добави, че дължината на участъка на газопровода, преминаващ през Сърбия, ще бъде 403 километра.
Газопроводът ще премине от сръбско-българската до сръбско-унгарската граница. Що се отнася до сроковете линейната част на газопровода ще бъде изградена до края на 2019 г., посочи Милер.
Подписаният вчера меморандум за разбирателство по проект за разширяване на подземното газохранилище „Банатски двор“ фактически означава вземане на окончателно инвестиционно решение по проекта, каза още Милер.

Босна и Херцеговина се надява да бъде включена в проекта за газопровода „Турски поток“. Това заяви председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик на среща с руския президент Владимир Путин в Белград, предаде ТАСС.
Искам да изразя удовлетворение от развитието на проектите, за които сме се договаряли. Надяваме се, че ще бъдем включени в проекта „Турски поток“ така, както страната ни фигурираше и в проекта „Южен поток“. Имаме абсолютно всички документи, които ни позволяват това, каза вчера босненският сръбски лидер Додик.
Путин, който приветства Додик, го поздрави с неотдавнашната победа на изборите в Босна (през октомври м. г. – бел. ред.).
Много се радвам да Ви видя отново и да имам възможност да Ви поздравя за победата на изборите, посочи той.
Руският държавен глава отбеляза, че отношенията между двете страни се развиват успешно.
Сътрудничеството ни се реализира по различни направления, каза Путин.
Додик благодари на руския президент за поздравленията, като обаче добави, че редица политически сили в страната не са доволни от резултатите на изборите.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *