Газът скача с 10% от април

Получихме изгодни цени от Москва заради “Белене”, призна министър Овчаров

С по-малко от 10% ще се повиши цената на природния газ от 1 април догодина. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред БНР. Днес ще бъде подписано новото споразумение с Русия за доставка и транзит на горивото. Парафи под документа ще сложат Валентин Иванов, шеф на борда на „Булгаргаз“ и заместник на Овчаров, и председателят на борда на „Газпром“ Алексей Милер. Меморандумът ще е със срок до 2030 г. В документа ще бъде записано, че поскъпването на природния газ ще продължи плавно 6 години. „Новият договор ще гарантира увеличаващите се плащания от руска страна на транзита до 2030 г., ще гарантира също така за първи път доставките на природен газ в България без посредници направо на цените, на които „Газекспорт“ продава природния газ“, коментира Овчаров.

„Получихме изгодни отстъпки, каквито „Газпром“ досега не е давал на друга държава“, заяви министърът. Той за първи път открито призна по bTV, че те са договорени в резултат на преговорите по сделката за строежа на АЕЦ „Белене“ и на на петролопровода Бургас – Александруполис. Досега Овчаров отричаше съществуването на пряка връзка между избора на руската компания „Атомстройекспорт“ за изпълнител на „Белене“ и преговорите за природния газ. „Атомстройекспорт“ е дъщерно дружество на Газпромбанк, трезора на руския газов гигант. В проекта за петролопровода пък участва „Газпромнефт“. Там България и Гърция се отказаха от исканията си за равно участие – по 33%, и ще вземат по 24,5% от капитала.

До 2011-2012 г. цената на синьото гориво ще се увеличи с около 40-45 на сто в сравнение със сегашната, според агенция Ройтерс. В момента цената на „Булгаргаз“ за крайни потребители е 370,30 лв. с ДДС за 1000 куб. метра.

Сега действащият договор изтича през 2010 г. Според него България потребява 3 млрд. куб. метра гориво годишно. От тях 1,3 млрд. куб. метра получаваме на бартер срещу транзита на горивото за Турция, Гърция и Македония. За това количество плащаме 82,5 долара за 1000 куб. м. Останалото се плаща на международни пазарни цени, които се движат около 360 долара, или близо 4 пъти по-скъпо.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *