Германия има пари за „Северен поток-2“, но не и за оржие, чуди се Тръмп

Германия може да плаща на Русия за газопровода „Северен поток-2“ и доставка на енергоносители, но държи равнището на военните си разходи под исканите от НАТО 2 процента от БВП? На това се чуди и не разбира президентът на САЩ Доналд Тръмп, предаде ТАСС.„Много страни не плащат. Даже Германия плаща 1 процент, и то дори не пълен 1 процент. Германия строи газопровод („Северен поток-2″) в Русия и се готви да плати на Русия милиарди долари за енергоносители. И аз питам какво става. Как така Германия плаща огромна сума на Русия за строежа на газопровода? Това не е хубаво“, каза Тръмп и напомни, че САЩ отделят почти 4 процента от своя БВП за бюджета си за отбрана. По думите му благодарение на него „НАТО е започнала да получава милиарди долари повече“.
На срещата си на върха в Уелс през 2014 г. страните от НАТО под натиска на САЩ се задължиха до 10 години да повишат отбранителните си разходи до 2 процента от БВП, припомня ТАСС.
Доналд Тръмп заяви, че съвсем скоро ще вземе решение по изтеглянето на войските на САЩ от Сирия, предаде Ройтерс.
„Основната ни задача беше да се отървем от „Ислямска държава“. Тази задача е почти изпълнена и ще вземем много бързо решение, в координация с други, какво ще правим. Искам да се изтеглим. Искам да върна войниците ни у дома“, каза Тръмп.

През 2015 г. едва 7 държави спазват формалното изискване на НАТО. Над 2% от БВП за отбрана отделят Великобритания, Гърция, Естония, Полша, САЩ, Турция и Франция, като при няколко от тях ръст се наблюдава след началото на кризата в Украйна и срещата на върха в Уелс, където повечето страни членки изявиха намерението да завишат разходите си до изискваните равнища. Очаквано, при абсолютните стойности на военните бюджети има значителна разлика между по-богатите страни в Западна Европа и по-бедните в Централна и Източна Европа. Начело на класацията застават двете ядрени сили Великобритания и Франция, следвани от Германия, Италия и Турция, които също приютяват значителна част от въоръжените сили и военна техника на НАТО в Европа. С най-малки бюджети пък са Албания, трите балтийски държави и Люксембург.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *