Германската инфлация до 40-годишен връх от 7,3%

Германската годишна инфлация се ускори през март до 40-годишен връх от 7,3% с оглед на рязкото поскъпване на природния газ и на минералните петролни продукти след руската инвазия в Украйна, показват предварителни данни на немската официална статистика Destatis.

Германия отчете най-високата си инфлация от близо 30 години насам - Money.bg

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през март нарасна с 2,5% спрямо предходния месец, докато инфлацията на годишна база се ускори до 7,3% от 5,1% през февруари, достигайки най-високо ниво от есента на 1981 година, когато също имаше ръст на цените на минералните петролни продукти в резултат на първата война в Персийския залив, информира bnr.bg.

Графика на месечната инфлация в Германия (спрямо година по-рано)

След началото на руската инвазия в Украйна на 24-и февруари, цените на природния газ и минералните петролни продукти отново се увеличиха значително и оказаха значително влияние върху високия темп на инфлация. Допълнителни фактори за растящата инфлация през текущия месец бяха и проблемите с веригите на доставки, причинени от коронавирусната пандемия, както и значителното увеличение на цените на енергийните продукти нагоре по веригата на икономическия процес, посочва Destatis.

Основният възходящ натиск върху инфлацията дойде от енергийните продукти, чийто цени скочиха през март на годишна база с 39,5%, на храните се повишиха с 6,2%, докато цените на услугите – с 2,8 на сто.

В същото време хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) нарасна през март с 0,9% спрямо февруари, като растежът ѝ на годишна база се ускори до 7,6% от 5,5% месец по-рано.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *