Германската Kostal откри завод за авточасти в Пазарджик

Вълната с нови заводи за авточасти достигна до Пазарджик – там фабрика за компоненти официално откри германската семейна компания Kostal. Предприятието в Пазарджик всъщност работи от април, има над 300 служители и работи по договор с Audi. Освен него Kostal има и завод в Смолян от 2011 г., в който има близо 1000 служители.

Новото предприятие се намира на мястото на бившия „ЗММ Металик“ и прави лостове и модули за кормилни уредби, като ще изнася за повечето най-големи автогиганти в Европа като Volkswagen, Renault Nissan, BMW, Daimler, Ford и др. „Общо досега компанията ни е инвестирала около 32 млн. евро в България“, заяви изпълнителният директор на семейната компания Андреас Костал. От тази сума капиталовложенията в завода в Пазарджик са 12 млн. евро. Идеята е до края на годината в него да работят 500 служители, а до пет години заетите да бъдат 1700 души. Така със служителите в Смолян общият персонал на германската група в България ще достигне около 2700 души. Към тях се прибавят и около 65 софтуерни специалисти и разработчици в София, които обслужват цялата група.

Новината е добра и за развитието на Пазарджик, където големи високотехнологични заводи досега нямаше. Точно липсата на конкуренция от машиностроителния сектор е била сред причините за избор на града. Той е със средни показатели – безработица от 7.7% (колкото е средната за страната) и заплати доста под средното ниво – от 819 лв. при 1036 лв. за България.

С ново дружество

За новия завод Kostal създаде отделно дружество – „Костал България аутомотив“, което купи имота от 60 декара в индустриалната зона в Пазарджик и извърши основен ремонт на старите сгради в района. Първоначално идеята за проекта беше на собственика на производителя на пластмасови компоненти „Арексим“ Кирил Асенов, който работи с Kostal и в Смолян. Впоследствие германската компания сама инвестира в земя и изграждането на съвременния завод. Според Имотния регистър парцелът е закупен миналия септември в сделка за 6.5 млн. лв. Производствените площи тепърва ще се разширяват – в момента има цехове с обща площ около 10 000 кв.м, като продължава добавянето на ново оборудване в тях, а след време могат да се отворят нови 15 000 кв.м.

Според Андреас Костал новото предприятие ще достигне продажби от около 20 млн. евро през тази година, а очакванията са целият бизнес на групата в България след пет години да носи приходи от около 180 млн. евро. За миналата година оборотът на другото дружество на групата – „Костал България“, което отговаря за дейността в Смолян, достигна приходи от 128 млн. лв. Според управителя на местния завод Мартин Сикора разширението в Пазарджик е станало, след като за пет години е бил достигнат пълният капацитет в планинския град. В него също се произвеждат лостове и модули за кормилни уредби, а „Арексим“ е един от доставчиците на предприятието.

Бъдещи инвестиции за 100 млн. евро

Разширението на производството ще стане след продължаващи инвестиции в Пазарджик, Смолян и в човешки ресурси. Очакванията на германското дружество са да инвестира общо 100 млн. евро в България до 2022 г. В същото време продължава и търсенето на квалифицирани специалисти, като според Андреас Костал засега компанията се справя успешно с тази задача. „Около 5000 души от Пазарджик пътуват, за да работят в близкия Пловдив. Ще се радвам да задържим поне малка част от тях тук“, заяви пред „Капитал“ изпълнителният директор на Kostal, който е четвърто поколение начело на стогодишната семейна компания. Българското дружество обучава новите си служители както в действащия си завод в Смолян, така и в предприятията си в Чешката република. В глобален план групата присъства в 46 локации в 21 държави на четири континента и има над 17 000 служители. Приходите й за 2016 г. надхвърлят 2.3 млрд. евро.

Авточасти – в над 80 завода в България

На откриването присъстваха и министър-председателят Бойко Борисов, както и бившият президент Росен Плевнелиев. Според Плевнелиев в сектора за автомобилни компоненти вече са заети над 40 000 души в 80 завода в цялата страна, информира в.Капитал. Борисов пък спомена, че съвсем скоро се очаква нова инвестиция, която ще е в Плевен и ще е за около 100 млн. евро. Общите приходи на компаниите в този бранш надхвърлят 3.5 млрд. лв., а тук присъстват инвеститори от Германия, Франция, Япония, Белгия, Филипините, САЩ и други страни, както и немалко български поддоставчици. Освен идването на нови играчи, много от действащите компании продължават да разширяват мощностите си тук.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *