Гласуват новия закон за ГМО при вълна от протести

Депутатите гласуват на второ четене днес законопроекта за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми под обстрел от протести в цялата страна.
Протестиращите твърдят, че поправките ще отворят вратите за генномодифицирани култури България, които досега бяха законово затворени.
От Министерството на околната среда и водите на свой ред уверяват, че проектозакона не касае пазара и не предполага либерализиране на продажбата на модифицирани продукти у нас.
Миналата седмица депутатите приеха част от промените на първо четене.
Опити с ГМО-продукти няма да бъдат правени на открито, а само в лабораторни условия. Решение за отглеждането на селскостопански култури ще дава земеделското министерство.
При гласуване на проектозакона на първо четене министърът на околната среда и водите Нона Караджава увери народните представители, че разпоредбите на закона не се отнасят за пускане на пазара на генетичномодифицирани храни.
Поправките не касаят  пускане на пазара на генномодифицирани храни, хранителни съставки, лекарства за хуманна медицина и ветеринарномедицински продукти, които се състоят или съдържат ГМО или комбинация от ГМО, обясни тя.
Тоест това, което най-много плаши хората, какво консумират, въобще не засяга от промените, които ние предлагаме, каза министър Караджова и добави, че ведомството ще продължи с разяснителна кампания по темата.
Земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че той не е давал и няма да даде решение за отглеждане на ГМО продукти на открито. По думите му в момента в България не се отглеждат генномодифицирани соя и царевица.
Днес еколози и младежи от ВМРО се обединиха в протеста срещу ГМО в столицата. По информация на Фокус тази сутрин около 50 души са открили протеста в градинката между Народното събрание и Софийския университет, като постоянно прииждат още граждани. Случайни минувачи също се присъединяват към протеста.
Протест днес ще има и в Плевен пред театър “Иван Радоев”. От 12.00 часа протести ще има в Пловдив пред Общината, пред Общината във Велико Търново, както и при арката в Кюстендил. В Русе ще има шествие от 15.00 часа, което ще започне от “Базата”. От 15.00 часа срещу ГМО ще протестират и в Рудозем, пред читалище “Христо Ботев”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *