Гледат делото срещу Христо Лачев

Софийският градски съд ще заседава по делото срещу бившия шеф на „Булгартабак“ Христо Лачев.
Според първоначалната информация, обвинението срещу директора на тютюневия холдинг е за укриване на данъци в размер на 128 хилиляди лева. В последствие, обаче, разследването тръгна в още две насоки – за източване на дружество „Булгартабак“ чрез фирми-фантоми, регистрирани в България и чрез сключване на договори за реклама с фалшива документация.
Според прокуратурата общите вредни последици за дружеството от сключените договори се изчисляват на около 1 млн. лв. Една част от фирмите са издавали фактури по ДДС, въпреки че не присъстват в ДДС регистъра. Част от договорите за реклама са били сключени с представени фалшиви документи.
Втората версия, която разследва прокуратурата, е дейността на холдинга в Италия. При подготовката за износ на 6 000 кашона с цигари „Булгартабак” е сключил договор с италианска фирма за реклама на марките и проучване на пазара. Общата стойност на договора е 250 000 евро. В крайна сметка са изнесени едва 900 кашона с цигари, а от държавното обвинение подозират, че реклама изобщо не е изготвена.
Разследването в „Булгартабак” започна в средата на май 2007 г. Тогава градският прокурор Николай Кокинов заяви, че държавното обвинение се е натъкнало на шокиращи неща.
Христо Лачев твърдеше, че делата срещу него са свързани с корпоративни интереси и че основни лица, които имат интерес да водят дела срещу него, са бившият заместник министър в Министерството на бедствията и авариите Делян Пеевски, който оказвал натиск да бъде назначен негов човек за ръководител на цигарената фабрика в София и бившият шеф на следствието Ангел Александров, който по думите му искал 150 000 евро за лични нужди. Твърденията на Лачев така и не се доказаха.
Ако бъде признат за виновен, Христо Лачевможе да получи присъдадо пет години и глоба от 2 000 лв.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *