Глобална система на ООН ще предупреждава за бедствия

Изменението на климата, придружено с повишена честота на природните бедствия, подтиква световната общност да предприеме спешни мерки. Световната метеорологична организация (СМО) към ООН планира да създаде в близките години глобална система за ранно предупреждение за природни опасности.

Повишената честота на природните бедствия се свързва с глобалното затопляне
(снимка: CC0 Public Domain)

„Системата за ранно предупреждение за наводнения, суша или буря е цялостна система, която позволява на хората да са наясно с приближаването на тежко метеорологично събитие и информира какви действия могат да предприемат правителства, общности и отделни лица, за да намалят до минимум предстоящите последици”, гласи информация от уебсайта на агенцията на ООН, информира technews.bg.

Известно е, че подобни системи на местно ниво вече съществуват в много страни. При извънредни ситуации те изпращат предупреждения до мобилните телефони на хората в рискови региони. Все още няма точни данни как точно ООН възнамерява да приложи системата за предупреждение по света, особено за хора, които изобщо нямат средства за комуникация, вкл. мобилни телефони.

Дипломация без дипломати: Какви са очакванията за 75-ото Общото събрание на ООН? - Bloomberg

Смята се, че повишената честота на природните бедствия е пряко свързана с глобалното затопляне и това води до все повече разрушения и смърт. Според доклад на ООН от 2020 г., всеки трети жител на планетата няма достъп до такива системи, които биха могли да му помогнат да се евакуира навреме или поне да се скрие в подслон, а в Африка няма предупреждения за 60% от жителите.

„Това е неприемливо, особено като се има предвид неоспоримото влошаване на последиците от изменението на климата”, казва генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той е възложил на СМО да ръководи това усилие и да представи план за действие за постигане на целта на следващата конференция на ООН за климата в Египет през ноември 2022 г.

Според данни на СМО, през последните 50 години броят на природните бедствия се е увеличил пет пъти. Предполага се, че тази статистика е свързана с изменението на климата, повишената интензивност на екстремните метеорологични явления и подобреното отчитане. В същото време се отбелязва, че подобряването на системите за предупреждение е намалило броя на смъртните случаи за същия период почти три пъти.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *