Глоби и продажби се вихрят около Societe Generale

Американските власти глобиха френската банка Societe Generale с внушителната сума от 1.3 милиарда долара, съобщи „Ройтерс“. Причината за глобата е нарушаване на наложените санкции от Вашингтон и извършване на сделки с Иран, Куба и други страни от санкционния списък.

Според прокурор Джефри Берман банката е признала напълно своите нарушения на санкционните разпоредби и се е съгласила да плати наложената глоба. От Societe Generale потвърдиха неприятната информация, но успокоиха акционерите си ,че глобата няма да навреди сериозно на финансовите резултати от 2018 година.

От България пък дойде новината, че Управителният съвет на Българската народна банка е взел  решение за предварително одобрение на прякото придобиване от „Банка ДСК“ ЕАД, София, на акции, представляващи 99.7352% от капитала на „Сосиете Женерал Експресбанк“ АД, гр. Варна, която при реализиране на придобиването ще стане дъщерно дружество на „Банка ДСК“ ЕАД и част от групата на „ОТП БАНК“ АД, Унгария. При сливане на двете институции новата банка няма да изпревари по активи първата в сектора Уникредит Булбанк, но ще се доближи до аналогичен на нейния близо 20% дял. Ако добави към активите си и Банка Пиреос, за която също има информация, че OTP проявява интерес, тогава би била първа в сектора.

„Сосиете Женерал Експресбанк” АД е част от френската Societe Generale Group. Банката в България се продава в пакет с още пет поделения на френската група – в Албания, Македония, Черна гора, Сърбия и Молдова. Всички те се управляват добре и са на печалба, но същевременно страдат от сходни недостатъци – малки пазари, където някогашната примамливо висока рентабилност се стопява, а средата е наситена и в същото време нестабилна от политическа и регулаторна гледна точка. Затова и се е стигнало до стратегическо решение на Societe Generale за изтегляне от региона на Източна Европа от нестратегическите пазари, където не са в топ 3 по пазарен дял. Така през 2016 г. тя продаде хърватската Splitska banka (на OTP), а през 2017 г. – и грузинското си поделение (на местната TBC Bank). Извън продавания пакет остават перлите в короната – поделенията в Русия, Румъния и Чехия.

 

Ели ЯНЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *