Големите световни банки са започнали работа по криптирана валута

Разчетът е да бъде официално одобрена и пусната след година и половина – в началото на 2018 г.съобщава The Financial Times.

 

 

Швейцарската банка UBS инициира т. нар. валута Utility Settlement Coin (USC).
Сега обединява за новата криптовалута сили с други банки – Deutsche Bank, Santander и BNY Mellon, брокерската компания ICAP заедно с разработчик Clearmatics Technologies. Тази група ще се опита да я въведе от началото на 2018 г., като измести е популярния в момента биткойн и за разлика от него бъде официализирана. .
Този консорциум не е единствен в света на банките, която подготвя нова, електронна световна валута.
Например Citigroupе разработва Citicoin, а Goldman Sachs – SETLcoin.
Вероятно при всички случаи до 2-3 години ще имаме нова световна валута, а вероятно и няколко – предполатач, че с битка между различни стандарти, както навремето се случи с видеозаписите.
Идеята на обединението от четирите банки и брокерската компания е тяхната валута да бъде утвърдена официално от централните банки и да стане стандарт в индустрията за клиринг и сетълмент на финансови сделки.

Мотивът им е чрез новата валута да намалят разходите, редуцират състава на бек-офисите и освободят парични средства, които са ангажирани за покритие на риска. Очаква се икономията само за 4 банки да е около 15-20 млрд.
Основният проблем засега е недостатъчния информационен ресурс – системата на консорциума осигурява само 7 транзакции в скунда, докато например Visa – 24 000.
Не е и ясно наред с намаляването на разходите и какви приходи ще изгубят от такси.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *