Голямата ВЕИ далавера

 
Хора, пряко свързани със сегашната власт, получават годишно над 70 млн. лева от ВЕИ мощности, които са свързали с мрежата на НЕК по време на управлението на ГЕРБ, като това е ставало най-вече през 2012 година. Това обяви депутатът от Коалиция за България Антон Кутев на пресконференция на „Позитано 20“ днес.
Той съобщи, че в сектора има 30 основни играчи, като поименно посочи 7 от тях. Това са Валентин Златев и „Лукойл Енерджи“ с годишни приходи от 17 – 18 млн. лева от ВЕИ.
Иво Прокопиев чиито фирми имат годишни приходи от 9.4 млн. лева от ВЕИ. Компаниите, в които участва Николай Вълканов реализират годишни приходи също от 9.4 млн. лева от ВЕИ.
Сред облагодетелстваните са и дружества свързани с Цветелина Бориславова, с годишни приходи от 9.1 млн. лева.
Тодор Начев, общински съветник на ГЕРБ от Сливен, получава 7.6 млн. лв. на година от ВЕИ.
Компании с участието на Владимир Аличков, пряко свързан с Евелина Василева, която е зам.-министър в МОСВ, взимат 6.7 млн. лева на година от ВЕИ.
А дружества на Светослав Донев, пряко свързан с Румяна Желева, получават годишно 4.6 млн. лева, заяви Кутев. Според депутата социалист тези данни говорят сами за себе си.
От БСП обявиха, че имат конкретни данни за това коя централа кога е била присъединена към мрежата на НЕК и при какви цени по договорите.
Най-фрапиращи са цифрите за присъединени соларни централи през регулаторния период 1 юли 2011 г. – 30 юни 2012 г. За въпросните 12 месеца са били пуснати в действие соларни паркове с обща мощност от 265 мегавата. Това според БСП ще доведе до увеличение на разходите за ток на българските потребители с около 300 милиона лева годишно и с 6 млрд. лева за целия срок на действие на централите.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *