Грийнспан: Безсмислено е банките да пускат цифрови валути

Централните банки не се нуждаят от издаване на цифрови валути, заяви бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан във вторник, в речта си по време на годишната конференция на китайското финансово списание Caijing.Грийнспан: Безсмислено е банките да пускат цифрови валути.

Финансовите експерти не са единодушни по въпроса дали банките трябва да издават цифрови валути
(снимка: CCO Public Domain)

Националните валути имат несравнимо по-голяма поддръжка, смята той..

Грийнспан подчерта, че националните валути се поддържат от всички финансови ресурси на страната – суверенен кредит, който никоя друга организация не може да предложи. Фундаменталният държавен кредит на Съединените щати далеч надхвърля онова, което Facebook може да си представи, добави финансистът.

Цифровите валути привлякоха световното внимание през 2017 г., когато цената на биткойн нарасна от няколкостотин до почти 20 000 долара. Много привърженици на блокчейн технологията, която стои в основата на биткойн, посочват като ​​едно от основните й предимства използването на децентрализирана система, която изключва контрола от централните държавни органи, информира technews.bg.

Но по отношение на пускането на цифрови валути от банките, мненията на експерти са разделени. Така например, през октомври президентът на Федералния резерв на Филаделфия Патрик Харкер нарече „неизбежно” издаването на цифрови валути от централните банки, включително от Фед.Грийнспан: Безсмислено е банките да пускат цифрови валути.

В интервю за Ройтерс финансистът отбеляза, че неговото мнение засега се подкрепя от малцинство във Фед, но служителите му изучават този въпрос.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *