Гриша Ганчев с две обвинения – за ръководител на престъпна група и закана за убийство

Според събраните до момента доказателства Гриша Ганчев е ръководил престъпната структура, за която на 11 май 2012 г. бяха привлечени като участници общо шестима души, сред които и синът му Данаил Ганчев.
Гриша Ганчев е обвинен и за отправена закана за убийство  спрямо директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов.
Спрямо Ганчев е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 500 хил. лева.  Мярката е съобразена от наблюдаващия прокурор със здравословното и имотното състояние на обвиняемия. Наложена му е забрана да напуска страната.
Вчера се появиха информации, че Гриша Ганчев има намерение да закупи 40 процента от акциите на ЦСКА и да влезе в управата на клуба, заедно с наставника на Литекс Христо Стоичков и Стойчо Стоилов.  Впоследствие от ръководството на армейците се разграничиха от тези слухове с обръщение на официалния си сайт и обясниха, че всяка промяна в управлението на клуба ще бъде оповестена своевременно.
Само преди седмица стана ясно и, че  синът на Ганчев – Данаил, остава за постоянно в ареста. Това реши Апелативен специализиран наказателен съд.
В ареста остават и Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов и Милко Димитров.
Според апелативните специализирани съдии има достатъчно доказателства, които да доказват, че те действително са участвали в организирана престъпна група в различни форми на съучастие за избягване установяване или плащане на данъчни задължения в големи размери.
Обвиняемият Милко Талев е организатор на групата за данъчни престъпления, а другите четирима, сред които и синът на Ганчев, са участници в тази група.
На 13 май специализираният наказателен съд остави в ареста  петима от тях – Данаил Ганчев, Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов, Милко Димитров. На Камелия Мирчева бе наложена мярка за неотклонение „домашен арест“.
Съдът не уважи искането на прокуратура тя да бъде пусната под парична гаранция от 3000 лв поради заболяване, тъй като в събраните по делото веществени доказателни средства, направени на базата СРС, тя се е опитвала да укрива доказателства. Според Специализирания съда има опасност Мирчева да извърши друго престъпление.
Бизнесменът Гриша Ганчев бе на делото на по-долната инстанция, но единствения коментар, който направи бе: „Държавата да си свърши работата. Искат доказателства, нека да ги съберат“.
„Над 10 фирми са участвали в схемата за укриване на ДДС, за която са обвинени задържаните в акция „Захар“, заяви прокурор Андрей Андреев от специализираната прокуратура. „Става дума за верига от фирми, чиято крайна цел е била укриване на ДДС. За да се осъществи една такава схема за един месец трябват минимум три фирми. Колкото повече са фирмите, толкова повече са сделките, съответно ДДС-то се прехвърля, приспада, тегли и избягва“, обясни прокурор Андреев.
„За тази схема задължително трябва да има и една фирма, която е с чист бизнес, със стабилен бизнес, една фирма-буфер, която да прикрива престъпната дейност и третата фирма трябва да е от типа „липсващ търговец“, допълни той.
„В тази верига участва основно фирмата „Симек“, според нас участва и „Литекс комерс“ АД, и още няколко фирми. За тази схема е задължително да има фирма, която няма дейност и служители“, каза Андреев. Една от тези фирми е фирмата, собственост на съпругата на обвиняемия Тодор Симеонов, управлявана от самия него.
Държавното обвинение е събрало доказателства за период от февруари до 10-ти май. Според прокуратурата за тези два месеца държавата е ощетена с 200 000 лева. Първоначалният сигнал, за да започнат разследващите органи работа е подаден от НАП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *