Грузия откри пътя към СТО за Москва

„Целият пакет документи ще бъде подписан официално на 9 ноември в Женева“, съобщи грузинският заместник-министър на външните работи Серги Капанадзе. Компромисната спогодба, която бе изготвена с посредничеството на Швейцария, ще бъде парафирана днес.
Дипломатическият пробив премахва последното голямо препятствие пред влизането на Москва в СТО след 18-годишно чакане. Русия може да стане член на глобалния търговски клуб до месеци.
Това практически ще бъде първото споразумение между Русия и Грузия след това за спиране на огъня при кратката война между двете страни през август 2008 г., договорено тогава с посредничеството на Франция.
С брутен вътрешен продукт (БВП) от 1,9 трилион долара, това е най-голямата икономика извън 153-членната организация. Присъединяването на Русия към СТО би било най-голямата стъпка напред в либерализирането на световната търговия след приемането на Китай в базираната в Женева организация преди едно десетилетие.
Влизането на страната в СТО ще я направи по-привлекателна за инвеститорите и ще затвърди нейната интеграция в световната икономика – две десетилетия след разпадането на Съветския съюз. Борсови дилъри прогнозират, че инвеститорите може да се втурнат да купуват акции на руски компании, което да доведе до покачване на индексите в страната.
Русия нанесе унижение на Тбилиси в кратката война между тях през август 2008 г. Като резултат от това, Грузия блокираше присъединяването на Русия към СТО. Влизането на Русия в организацията става с подкрепата на Съединените щати и Европейския съюз и Тбилиси бе подложен на силен натиск от западните си съюзници да сключи сделка с Москва.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *