Гръцката блокада донесе 10 млн. загуба през 2009-та

Въпреки че всички пунктове работят нормално и няма струпване на превозни средства, българските граждани отново бяха предупредени да се избягват пътувания до Гърция. Причината са планираните от понеделник ефективни протестни действия на земеделски производители в южната ни съседка. Представители на българските и гръцките власти поддържат непрестанен контакт и координация във връзка със създалата се обстановка.
На 18 януари преди обяд се очаква гръцките фермери да блокират със земеделска техника Кулата – Промахон, Илинден – Ексохи. По информация на гръцките власти, протестни действия са заявени от утре и на КПП Капитан Петко войвода – Орменион. През тези гранични точки няма да се пропускат никакви леки и тежкотоварни автомобили, а изключения ще се правят само за автомобили със специален режим на движение. По предварителни данни се очаква проблемите да продължат няколко дни.
Гръцките власти обявиха, че не могат да дадат гаранция, че техните стачници ще пропускат леки автомобили и автобуси. Нещоповече – на 18 януари, когато стартира блокадата, те нямало да пускат никакви возила в рамките на 24 часа през ГКПП Кулата и Илинден.
Блокадите щели да пропускат само коли на специален режим.
Очаква се загубите на българските транспортни фирми да стигнат милиони левове, ако протестиращите гръцки фермери затворят Кулата-Промахон. Миналогодишното затваряне на границата за три седмици докара над 10 млн. лв. загуби.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *