Гърците вече могат да теглят двойни суми от банките

Оторизираните европейски институции са одобрили пакета от мерки, предложен от гръцката централна банка за по-нататъшно облекчаване на капиталовите ограничения в страната.Миналата седмица управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас поиска от Европейската централна банка (ЕЦБ) да разреши значително облекчаване на съществуващия капиталов контрол в страната.
Гръцкото предложение включва възможност за теглене на 840 евро на две седмици /досега тази сума бе 420 евро на седмица/, за неограничено теглене на пари в брой от нови влогове, захранвани с пари от чужбина, както и за вдигане на забраната за погасяване на заеми от блокирани влогове, съобщават гръцките медии.
Янис Стурнарас обяви, че след края на юли гръцки облигации в размер на 3,7 млрд. евро ще могат да участват в програмата за количествени облекчения на ЕЦБ.

Одобряване на гръцкото предложение за облекчаване на капиталовите ограничения още веднъж потвърждава, че страната е предприела ефективни мерки по отношение на финансовия и банков контрол. За това свидетелствува и широката стратегия на борбата за връщане на отдавна просрочените данъчни задължения от страна на фирми и граждани, както и все по-стриктната фискална дисциплина. Въпреки някои проблеми Гърция успешно извърши някои значителни сделки в областта на приватизацията, с което даде ясен сигнал за изчистване на досегашните порочни практики за придобиване на държавно имущество.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *