Гърция – Да, има сделка

Финансовите министри на еврозоната ще обсъдят детайлите на сделката по-късно тази вечер в рамките на днешната среща на Еврогрупата.  В същото време частните кредитори на Гърция ще се срещнат днес в Париж, за да финализират сделката за дълга. Постигнатите параметри за новите облигации са 3.6% годишна доходност и падеж след 20 години.
Със споразумението облигационерите ще отпишат 50% от номиналната стойност на притежаваните от тях книжа и ще ги заменят с такива с по-дълъг матуритет.  Целта е задълженията на гръцката държава да намалеят до 120% от БВП, през 2020 г.
Марио Драги е категоричен, че няма никакви основания ЕЦБ да се присъедини към частните кредитори в отписването на гръцки дълг.  Банката има в портфейла си гръцки държавни облигации за 40 млрд. евро, което я прави най-големият инвеститор в този тип активи.  Освен това президентът на ЕЦБ посочи, че ръстът на широките пари в еврозоната, измерен от агрегата М3 е намалял до 1.6 на сто на годишна база през декември.
Драги се надява неограниченото дългосрочно кредитиране, предоставяно от ЕЦБ на европейските търговски банки, да доведе до увеличаване на предлагането на заеми за бизнеса и домакинствата.
 „Да, има сделка“, е заявил правителствен представител в Атина, съобщава FT. Изглежда гръцките политически лидери са постигнали споразумение за съкращаване на разходите.
Докато чакаме още новини от Атина, президентът на Европейската централна банка Марио Драги започна пресконференцията си във Франкфурт. Днес ЕЦБ запази без промяна основния си лихвен процент на ниво от 1%.  Драги коментира, че последните фундаментални данни сочат стабилизация на икономическата ситуация в еврозоната, но перспективите все още се характеризират с голяма степен на несигурност, и има значителни рискове за нов спад.
Въпреки това президентът на ЕЦБ е спокоен, тъй като нестандартните мерки – отпускането на неограничена ликвидност с 3-годишен падеж – ще продължат да подкрепят финансовия сектор.  Инфлационните очаквания остават „широко закотвени“, въпреки че увеличението на потребителските цени на годишна база ще остане над целевото ниво от 2% през следващите месеци.
Основният проблем според Драги в момента е, че ръстът на кредитирането продължава да се забавя, което има негативен ефект върху икономическата активност в еврозоната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *