Гърция: Еврогрупата да намери решение

Посланието си Папандреу изпраща по повод заседанието на съвета на финансовите министри от 17-те страни в еврозоната в Брюксел, на което да бъдат съгласувани основните параметри в програмата за Гърция.
Ако въпреки усилията на Гърция Европа не вземе правилни, колективни и ефективни решения,
ще възникне опасност от нови, вероятно световни сътресения
на финансовите пазари заради разрастващи се съмнения в способността на страните от ЕС да защитят валутата си, отбелязва Папандреу.
Няма място за нерешителност и грешки, тъй като те вече донесоха сериозни последици за Гърция и други страни, сблъскали се с аналогични предизвикателства, посочва гръцкият премиер.
Във връзка с опитите за привличане на частни инвеститори във втория пакет кредитна помощ за Гърция той казва, че световните рейтингови агенции публично са заплашили да обявят, че Гърция е в „селективен дефолт“, ако частни инвеститори бъдат принудени да участват в програмата.
Независимо че по принцип не сме против участието на частни инвеститори, внесеното предложение по този въпрос крие недостатъци. То може да се окаже скъпо, неефективно и много опасно.
То би могло да струва скъпо на Гърция и да е недостатъчно за ефективното управление на гръцкия дълг, а при тези лоши резултати вероятно
в крайна сметка няма да можем да избегнем селективния дефолт,
подчертава Папандреу.
В писмото си гръцкият премиер предлага възможно най-скоро да започнат да се свикват закрити работни съвещания с участието на политически лидери, съветници и технически експерти за намиране на дългосрочни цялостни решения вместо разпокъсани, несъгласувани реакции на дълговата криза.
Смятам, че ни е нужна всеобхватна оценка на проблемите, с които се сблъскваме, както и внимателно проучване – най-вече на нужното техническо равнище – на всички варианти за действие, с които разполагаме, отбелязва Папандреу.
Според него Еврогрупата трябва да изпрати ясен сигнал, че има силна политическа воля да подкрепи амбициозна програма за реформи в Гърция, както и
решимост за гарантиране на устойчивост на дълга,
така че той да не повлияе отрицателно на гръцката икономика, банкова система и бъдещ достъп на страната до финансовите пазари.
Смятам, че сега трябва да се заемем решително с основните си проблеми и да разработим цялостни решения, които категорично да заявят непоколебимостта ни да не допуснем европейският проект да понася повече вреди или да се руши, допълва Папандреу, цитиран от Ройтерс.
Еврозоната е категорично решена да запази финансовата си стабилност, застрашена от опасенията за разпространяване на гръцката дългова криза в Италия или Испания, заяви на пресконференция нейният ръководител Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес.
Министрите отново потвърдиха непоколебимата си воля за запазване на финансовата стабилност в еврозоната, каза той, четейки изявлението от срещата на финансовите министри от еврогрупата в Брюксел.
Министрите на финансите изразиха готовност за
увеличаване на обема на фонда за финансово подпомагане,
който в момента разполага с кредитен капацитет от 400 милиарда евро, отбеляза Юнкер.
Министрите заявиха готовност да приемат допълнителни мерки за подобряване на способността на еврозоната да оказва съпротива пред опасността от разпространяване на дълговата криза, включително повишаване на гъвкавостта и обема на Европейския фонд за финансова стабилност, посочи той пред журналисти.
Предвиждат се също удължаване на срока за погасяване на заеми, отпуснати от Европа на страни в затруднение, както и намаляване на досегашните лихвени проценти, добави той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *