Гърция не изплати вноската към МВФ

Гърциянеизплатидължиматавноскакъм Международния валутен фондв размер на 1.5 милиарда евро. Южната ни съседкапомоли фонда за отлаганедо месец ноември на крайния срок навноската, който изтече на 30 юни.

„Мога да потвърдя, чеМВФполучи искане от гръцките власти за удължаване на срока за изплащане на задълженията наГърция, който изтече днес (30 юни).“, гласи съобщението на фонда.

Oфициалния представител наМВФДжери Райс обяви, че искането на гръцката страна е предадено на съвета на директорите на МВФ. По думите муГърцияможе да получи финансиране от Международния валутен фондсамо след като погаси задължението си.

Южната ни съседкастанапървата развита страна, която натрупва просрочено задължение къмМВФи вече не разполага с достъп до финансовите ресурси на институцията.

Еврогрупата отхвърлипредложението на гръцкото правителство за преструктуриране на дълга наГърцияи удължаване на програмата за финансова помощ за Атина, чийто срок също изтече в полунощ.

Ципрас поиска нова двугодишна програма от ЕСза спасяване на страната.Предложението на гръцката страна обачене включва гаранциите на реформи, за които настояват европейските партньори международните кредитори.

В срядаЕврогрупата ще заседава отново,за да дискутира ситуацията с Гърция. По думите на председателят на Еврогрупата Йерун Дийселблум евентуална нова програма за финансово подпомагане наГърциявероятно ще се основава напо-тежки условия заГърция,отколкото тези, които са се съдържали в предложенията на Еврогрупата, дискутирани през последните дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *