Гърция отлага мерките за икономии

Те се договориха още да изготвят нова средносрочна икономическа програма, да започнат преговори с партньорите за удължаване с две години – до 31 декември 2016 г., на срока за заложените в кредитното споразумение фискални цели, и да извършат реформи и приватизации.
В. „Етнос“ коментира, че коалиционните партньори са постигнали съгласие по основната рамка на фискалните цели. Те били категорични, че няма основания за нови мерки за икономии тази година и че няма да орязват заплати и пенсии, тъй като това щяло да увеличи още повече рецесията.
Кабинетът е решен да покаже на кредиторите, че дългият период на бездействие е отминал и че управляващите ще започнат прилагането на реформите, за да изпълнят поетите ангажименти, които са условие, за да се търси възможност за евентуално предоговаряне и разсрочване на исканите от кредиторите мерки за икономии в рамките на втория спасителен план.
В. „Вима“ пише, че правителството навлиза в едно надбягване със себе си, което може да се сравни със „спринт на сто метра“, за да осигури по-нататъшно финансиране на страната, като силно се надява да убеди кредиторите и да предоговори с тях спасителното споразумение през септември. За да бъдел убедителен, кабинетът „Самарас“ щял още през юли да стартира реформи и да закрие най-малко десет държавни структури и незабавно да приватизира пет държавни компании.
За следващата седмица е планирана среща на тримата лидери, на която ще обсъждат приватизационни сделки, а на 26 юли в Атина пристига тройката. „Управляващата коалиция няма откъде да събере исканите от нея 11,5 млрд. евро икономии за 2013-2014 г. и затова се опитва да протака. Тя обаче има нужда от пари още този месец и смята да прибегне до извънреден мостов заем в размер на 3,8 млрд. евро, за да покрие належащи плащания,“, допълва в. „Кердос“.
Според източници от финансовото министерство има план за икономии на 8,1 млрд. евро. Наблюдателите смятат, че допълнителни мерки за икономии тази година са били договорени на вчерашната среща и че те ще бъдат наложени в случай че има отклонения в бюджетния дефицит от над 3 млрд. евро. Става дума за съгласувани с кредиторите мерки за икономии още от март, които все още не са приложени. МВФ смята,че бюджетният дефицит на Гърция тази година ще надхвърли с 2 млрд. евро първоначалните прогнози.
Кабинетът няма да се размине с мерките за икономии – те ще бъдат вкарани в бюджета за 2013 г. и ще се изпълняват от 1 януари догодина. Правителствени източници не изключват да има нови намаления на пенсии и заплати. Опозиционният лидер на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас твърди, че правителството продължава „катастрофалното си дело“, което щяло да приключи с приватизациите, и смята ,че нови мерки за икономии ще има тази година. „Програмата на кабинета не излиза дори математически и тласка страната към фалит и излизане от еврозоната“, изтъква Ципрас.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *