Г-7 се притесняват от световна икономическа криза

Трябва да останем единни срещу Русия, призова американският президент Джо Байдън

Всички лидери на богатите демокрации от Г-7 са притеснени от предстояща икономическа криза, тъй като растежът се забавя, а инфлацията се ускорява, заяви германският канцлер Олаф Шолц след работно заседание, посветено на световната икономика, в рамките на годишната среща на върха на Г-7, предава Ройтерс.

Закон забранява на Русия да присъства на срещите на Г7!

„Всички страни членки са притеснени от кризата, пред която сме изправени – намаляващ растеж в някои страни, растяща инфлация, недостиг на суровини, нарушени вериги за доставка. Това не са малки предизвикателства“, заяви Шолц в телевизионно изявление.

„Затова трябва да поемем отговорност заедно, но не съм много, много оптимистично настроен, че ще можем да изпратим много ясен сигнал за единство и решителни действия от тази среща на върха“, отбеляза германският канцлер, информира  investor.bg.

„Фактът, че сме обединени означава, че можем да се справим с рисковете по координиран начин и че можем да мобилизираме инвестиции и вериги за доставка заедно“, допълни той.

В началото на срещата в баварските Алпи, доминирана от Украйна и болезнените последици от войната върху доставките на храни и енергия в света, четири от седемте богати страни забраниха вноса на руско злато в рамките на усилията за затягане на санкциите върху Москва и за спиране на средствата ѝ за финансиране на нашествието в Украйна.

Г-7 трябва да използва шанса да промени своя подход спрямо Китай:: Investor.bg
Засега обаче не е ясно дали има консенсус за хода, като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че въпросът трябва да бъде обсъден внимателно или има риск от неблагоприятни последици.

Упреквани от Украйна, че не стигат твърде далеч в наказването на Русия, лидерите на Г-7 са провели и „наистина конструктивни“ разговори за възможен таван върху цените на вноса на руски петрол, съобщи източник на германското правителство по-рано днес.

В началото на двустранна среща Байдън благодари на германския канцлер Олаф Шолц, че е показал лидерство за Украйна и допълни, че руският президент Владимир Путин не е успял да наруши единството им. Шолц е изправен пред критики у дома и в чужбина заради реакцията му към руското нашествие в Украйна.

„Можем да преминем през всичко това и да излезем по-силни“, каза Байдън.

„Защото Путин разчита от самото начало на това, че някак НАТО и Г-7 ще се разединят. Но не сме и няма да го направим“, допълни той.

Великобритания съобщи, че забраната за вноса на руско злато е насочена срещу богатите руснаци, които купуват благородния метал, за да намалят финансовите последици от западните санкции. Руският износ на злато е достигнал 12,6 млрд. паунда (15,45 млрд. долара) миналата година.

„Мерките, които обявяваме днес, ще засегнат директно руските олигарси и ще ударят в сърцето на военната машина на Путин“, каза британският премиер Борис Джонсън в комюнике.

“Трябва да лишим режима на Путин от средствата му. Великобритания и съюзниците ни правят точно това“, допълни той.

Великобритания, САЩ, Канада и Япония ще забранят вноса на руско злато. Франция също подкрепи хода.

По отношение на тавана върху цената на петрола Мишел заяви, че въпросът трябва да бъде обсъден допълнително.
„Аз съм внимателен и предпазлив, готови сме да влезем в подробности“, каза той. „Готови сме да вземем решение заедно с нашите партньори, но искаме да се уверим, че това, което ще решим, ще има негативни последици за Русия, а не за нас самите“, допълни Мишел.

След като ракети удариха украинската столица Киев в неделя, като разрушиха жилищна сграда и детска градина, външният министър Дмитро Кулеба заяви, че Г-7 трябва да реагира с повече оръжия (за Украйна) и по-тежки санкции върху Русия.

Байдън нарече ударите актове на „варварство“.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *