Г20 ще гарантират на МВФ достатъчно ресурси за справяне с кризата

Групата на водещите икономики ще проведе още разговори по темата по време на срещата на високо равнище в Кан на 3-4 ноември, съобщава за АФП източник от преговорите. Предоставянето на МВФ на допълнителни ресурси е било в същността на дискусиите на финансовите министри и управителите на централните банки от Г20 в Париж. Големите развиващи се държави, като Китай, Бразилия и Индия, са готови да подсилят МВФ, за да се гарантира, че фондът има достатъчно мощ да се справи с опасността големи страни от еврозоната – като Италия и Испания, да бъдат обхванати от дълговата криза или тя да се разрасне, предаде „Фокус“.
Водещите в света икономики очакват еврозоната да представи нещо много внушително в края на идната седмица, за да спаси световната икономика от затрудненията, предизвикани от гръцката дългова криза, заяви днес британският министър на финансите Джордж Озбърн, цитиран от Ройтерс. Финансовите министри и централните банкери, събрали се в Париж за среща на Г-20, заръчаха на колегите си от еврозоната да осигурят детайлно решение за проблемите във валутния съюз на срещаната на върха на ЕС на 23 октомври в Брюксел, отбеляза Озбърн.
„(Кризата) остава епицентър на сегашните икономически проблеми в света. И Европейският съвет на 23 октомври очевидно е моментът, когато хората ще очакват нещо доста впечатляващо“, каза британският министър пред журналисти в почивка между заседанията в Париж. Великобритания е отворена за осигуряване на допълни пари за Международния валутен фонд (МВФ), но не и ако те се използват за специален механизъм, от който ще се облагодетелстват само страните в еврозоната, допълни Озбърн.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *