Данев: България е единствената страна в Европа, в която такса смет се определя от имотната оценка

Провалът на администрацията през последните 7 години е, че не можа да организира разделно събиране на отпадъците. Причината е много проста – във всички 26 страни-членки на ЕС, без България, и в още няколко европейски страни – Сърбия, Македония, Косово, Албания, Черна гора, Молдова – таксата смет се определя съгласно количеството отпадъци. България е единствената страна в Европа, в която таксата смет се определя на основата на имотната оценка или на оценка на активите на съответните предприятия. На което нямате никакъв икономически стимул да намалявате количеството отпадъци, които произвеждате.
Това каза за „Хоризонт“ и предаването „12 + 3“ изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев по повод въведеното за всички фирми от 1-ви януари тази година задължение да събират разделно отпадъците от хартия, пластмаса, стъкло и метали.
Данев допълни, че липсата на стимул е причина страната ни да произвежда повече отпадъци въпреки ниския си стандарт на живот.
МОСВ прави стъпка към монополизация на пазара на фирмите, които ще събират тези отпадъци, отчете Данев. Причината е, че се изискват много високи банкови гаранции от фирмите, които ще се занимават с това.
Данев каза, че съгласно новия закон 264 общини трябва да имат наредби за разделното събиране на отпадъци, но такива още не са приети и бизнесът не знае какви контейнери да използва. Данев прогнозира отблъскване на чуждестранните инвеститори заради законовата разпоредба.
Надя Съботинова, юрист от Асоциацията по рециклиране, изтъкна, че бизнесът проявява интерес към разделното събиране на отпадъци.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *